Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
06.03.2024 04:45

T. Taraba: Všetky stromy napadnuté lykožrútom pôjdu dole


Lykožrút. Snímka: TASR


Všetky stromy napadnuté lykožrútom sa vyrúbu. Vo videu na sociálnej sieti to uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v súvislosti s výrubom stromov v Kôprovej doline v Tatranskom národnom parku.


Stromy spôsobujúce kalamitnú situáciu pôjdu podľa neho čo najrýchlejšie dole, lebo ohrozujú kvalitu a zdravie slovenských lesov.         

"Ak chceme ochrániť zdravie našej prírody a lesov, predovšetkým musíme bojovať proti tým škodcom, ktorí spôsobujú ich vyhynutie," povedal Taraba. Tvrdí, že výrub bude pokračovať a všetky centrá infikácie lesov a ničenie ich zdravia bude ministerstvo životného prostredia eliminovať.         

"V jednom strome napadnutom lykožrútmi sa nachádza 300.000 lykožrútov. Lykožrúty letia do desiatich kilometrov a na zničenie jedného stromu stačí 300 lykožrútov. Pri jednom chorom strome dochádza k infikovaniu ďalších tisíc stromov," skonštatoval Taraba. Envirorezort podľa neho tiež nebude tolerovať stavy, keď sa na povolenie na výrub stromov čakalo 700 dní.         

 

Kôprová dolina sa spolu s Tichou dolinou stali v roku 2007 symbolom sporu medzi ochranármi a lesníkmi o to, ako sa vyrovnať s následkami veternej kalamity a premnožením lykožrúta v najprísnejšie chránených oblastiach. Kým lesníci aj štátne orgány presadzovali aktívny manažment, environmentalisti trvali na ponechaní na samovývoj. Ťažbe priamo na mieste bránili mimovládne organizácie. O ťažbu kalamitného dreva sa zaujímala aj Európska komisia.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.03.2016
Novej výstavbe rodinných domov vo Svidníku musí ustúpiť viac ako 200 drevín
Mesto Svidník povolilo výrub 203 drevín na ploche, na ktorej sa realizuje individuálna bytová výstavba.
viac
07.05.2020
Vyrúbanú alej pri ceste do obce má nahradiť nová aj s chodníkom
Niekoľko desaťročí starú topoľovú alej pri ceste vedúcej do obce Čerenčany v okrese Rimavská Sobota, ktorú správca komunikácie pre zlý stav stromov vyrúbal, by mala nahradiť nová aj s chodníkom. Informovala o tom starostka Zuzana Študencová.
viac
19.02.2021
Správa TANAP-u sa o výrube ochranného pásma lesa dozvedela po jeho vyrúbaní
Správa Tatranského národného parku (TANAP) sa o výrube ochranného pásma lesa pri Novom Štrbskom plese dozvedela až po jeho vyrúbaní. Informovala o tom na webovej stránke.
viac
02.03.2023
Parky napadol lykožrút a výrub stromov bol nevyhnutný, tvrdí mesto
Zvolenské parky napadol lykožrút, výrub stromov bol preto podľa mesta nevyhnutný. Informoval o tom hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %