Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
28.01.2023 08:50

Tallinn si prevzal ocenenie hlavného zeleného mesta


Ilustračná snímka


Estónsky Tallinn prijal cenu európskeho hlavného zeleného mesta. Získal ju vďaka záväzku k zníženiu emisií uhlíka, obnove biodiverzity a tiež propagácii zelených inovácií a udržateľného riadenia.


Cenu európskeho hlavného zeleného mesta si prevzal primátor Tallinna Mihhail Kõlvart od európskeho komisára pre životné prostredie Virginija Sinkeviča. K titulu mesto dostalo aj šek na 600-tisíc eur. Tie majú byť investované do plánov udržateľnosti mesta vrátane zefektívnenia nakladania s odpadom, zlepšenia kvality vody, ovzdušia a pôdy, zmierňovania hluku či ochrany biodiverzity.

Podľa primátora Tallina tieto mestá zohrávajú čoraz významnejšiu úlohu pri plnení európskych klimatických cieľov. Mali by preto spolupracovať a vymieňať si svoje skúsenosti. Estónske hlavné mesto plánuje v rámci programu hlavného zeleného mesta v roku 2023 usporiadať tematické aktivity zamerané na ochranu životného prostredia vrátane vyše 60 podujatí. Tie budú určené pre miestnych aj návštevníkov.

Zelené technológie a biodiverzita

Myšlienka ceny európskeho hlavného zeleného mesta sa zrodila v roku 2006 v Tallinne. Od roku 2010 je každý rok vybrané jedno európske mesto. Cenu získavajú mestá, ktoré dlhodobo dosahujú vysoké environmentálne štandardy a zaväzujú sa k ambicióznym cieľom ekologických riešení a udržateľného rozvoja.

Štyri hlavné agendy, vďaka ktorým Tallinn tento rok vyhral, boli zvýšenie energetickej efektivity a vnútornej teploty budov, zníženie emisií uhlíka, rozvoj biodiverzity v mestách a nástroje na podporu obehovej ekonomiky. Odhodlanie Tallinnu v oblasti zelených technológií a ochrany biodiverzity dokazujú aj mnohé iniciatívy, v ktorých mesto napreduje.

Ako príklad možno spomenúť Ülemiste. Je „mestom budúcnosti“ pre mladých, ktoré vzniklo v roku 2005. Momentálne má asi 14-tisíc obyvateľov z vyše 73 krajín, ktorí tu študujú, pracujú a žijú. Približne 500 firiem má v meste Ülemiste svoje prevádzky.

V rámci zachovania biodiverzity vyvíja Tallinn „peľovú diaľnicu“, ktorá bude pretínať šesť mestských častí. Táto diaľnica bude tiež slúžiť ako koridor pre motýle, čmeliaky, včely a ďalšie živočíšne druhy. Určená je aj ľuďom. „V Tallinne sa nachádza vyše 2 100 hektárov chráneného územia. Sú to prírodné rezervácie, chránené parky, dokonca aj ostrov,“ hovorí tallinnský zástupca primátora pre životné prostredie a urbánny rozvoj Vladimir Svet.

„Tallinn je okrem toho jedno z mála hlavných miest, ktoré majú vlastný močiar, a tiež asi jediné, kde má dobytok zo Škótskej vysočiny titul zamestnanca. Je to jeden z projektov obnovy a ochrany pobrežných lúk,“ vysvetľuje Svet. V roku 2024 by mala titul hlavného zeleného mesta prevziať španielska Valencia.

Autor: Zdroj: Portál Euractiv, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2017
Košice získali titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019
Primátor mesta Košice Richard Raši v írskom Sligu, ktoré je aktuálnym Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva, prevzal od zástupcov Európskeho dobrovoľníckeho centra so sídlom v Bruseli titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva – Košice 2019.
viac
18.11.2022
Jedenásť stredoškolákov si prevzalo ocenenie z rúk primátora mesta
Mesto Dubnica nad Váhom ocenilo pri príležitosti Dňa študentstva jedenásť študentov troch stredných škôl na území mesta Dubnica nad Váhom.
viac
23.11.2022
Európskym zeleným mestom pre rok 2024 bude španielska Valencia
Európska komisia (EK) už od roku 2010 udeľuje mestám, ktoré dokážu skĺbiť životné prostredie s kvalitným bývaním a udržateľným rozvojom, titul Európske hlavné zelené mesto a ceny Európsky zelený list.
viac
06.02.2024
Obyvatelia môžu podávať návrhy na ocenenia mesta za rok 2023
Galanta chce aj v tomto roku Cenou mesta, Cenou primátora a ďakovným listom poďakovať svojim obyvateľom a rodákom, ktorí za uplynulých dvanásť mesiacov prispeli k jej reprezentácii alebo dosiahli významné výsledky v pracovnej, študijnej či športovej oblasti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %