Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
06.10.2022 04:15

Transparentnosť miest sa opäť zlepšila, najlepšie obstálo Partizánske


Partizánske.


Mestá sa v poskytovaní a sprístupňovaní informácií opäť zlepšili. Posun k väčšej transparentnosti v treťom hodnotenom období v rade zaznamenal najnovší rebríček Transparency International Slovensko (TIS), hodnotiaci 100 najväčších slovenských miest a mestských častí.


"Priemerné hodnotenie sa posunulo na 63 percent, teda o šesť percentuálnych bodov, zlepšenie pritom nastalo v drvivej väčšine hodnotených indikátorov," uviedli zástupcovia TIS na štvrtkovej tlačovej konferencii, na ktorej odovzdali ceny aj trom najlepším mestám Partizánske, Vranov nad Topľou a Stará Turá.

V hodnotení 109 indikátorov v 11 oblastiach získalo mesto Partizánske 88 percent, 86 percent získal Vranov nad Topľou, ktorý v predchádzajúcom hodnotení s takmer identickým ziskom zvíťazil. Stará Turá získala v hodnotení transparentnosti 84 percent. "Spolu s Humenným a Šamorínom patrila zároveň k najväčším skokanom v rebríčku," upozornil riaditeľ TIS Michal Piško.

Naopak, najväčší prepad v hodnotení zaznamenali Košice-Staré Mesto, Svidník a Galanta. Vôbec najhoršie hodnotenie, 35 percent, dostala Nová Dubnica.

Analytik TIS Ľuboš Kostelanský v rámci celového hodnotenia upozornil, že najlepšie zvládnuté oblasti pri poskytovaní a sprístupňovaní údajov i zapájania verejnosti do rozhodovaní samospráv sa týkajú informovanosti o rokovaní mestských zastupiteľstiev či možnosti participatívneho rozhodovania o rozpočtových výdavkoch. "Naopak, najväčšie medzery sú v prípade zverejňovania etických pravidiel volených zástupcov či informácií o predaji a plánovaní predaja mestského majetku," dodal analytik.

O niečo lepšie výsledky dosiahli v hodnotení mestá na západe Slovenska, takisto mestá vedené od roku 2018 novými primátormi a tiež tie mestá, na ktorých čele stoja ženy. Detailné výsledky sú zverejnené na webe TIS.

Transparentnosť miest merala TIS pomocou 109 indikátorov v 11 oblastiach. Východiskom boli najmä webové stránky či dotazník zaslaný radniciam, rovnako pri hodnotení prihliadali na dáta o súťažiach z Elektronického kontraktačného systému. TIS zostavuje rebríček transparentnosti samospráv od roku 2010 s dvojročnou periodicitou, najnovšie hodnotenie vychádza až po štyroch rokoch.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.10.2017
Najtransparentnejšou župou je Trenčianska
Podľa Transparency International Slovensko väčšina žúp pre vyššiu transparentnosť za posledné dva roky veľa nespravila.
viac
16.10.2018
Vranov nad Topľou obhájil pozíciu najtransparentnejšieho mesta
Stovka najväčších slovenských samospráv je opäť o čosi otvorenejšia. Za dva roky sa dokázala v priemere zlepšiť o šesť percentuálnych bodov, vyplýva to z aktuálneho rebríčka transparentnosti miest, ktorý zostavila mimovládna organizácia Transparency Iternational Slovensko (TIS).
viac
06.05.2020
Trenčiansky samosprávny kraj zostáva najotvorenejšou slovenskou župou
V poradí piatemu vydaniu Rebríčka transparentnosti žúp, ktorý zverejňuje Transparency International Slovensko (TIS), kraľuje Trenčiansky samosprávny kraj. Pozíciu lídra sa župe podarilo obhájiť aj po viac ako dvoch rokoch.
viac
17.05.2022
Najotvorenejším VÚC je trenčiansky, najhoršie v rebríčku obstál nitriansky
Najtransparentnejším samosprávnym krajom je opätovne Trenčiansky kraj, naopak, najhoršie je na tom z hľadiska otvorenosti a sprístupňovania informácií Nitriansky samosprávny kraj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %