Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
22.02.2023 10:35

ÚHA chce spustiť súťaž na rekonštrukciu pamiatkovej rezervácie


Mariánske námestie v Žiline.


Útvar hlavného architekta (ÚHA) v Žiline sa chce v roku 2023 pustiť do architektonickej súťaže na rekonštrukciu mestskej pamiatkovej rezervácie. Tvorí ju Mariánske námestie a priľahlých 21 ulíc.


Ďalšou tohtoročnou ideou je začať prípravu na nový územný plán mesta. Riaditeľ ÚHA Rudolf Chodelka to uviedol na utorkovom zasadnutí žilinského mestského zastupiteľstva (MsZ) po schválení informatívnej správy o trojročnej činnosti útvaru.

Pripomenul, že ÚHA začínal v období, keď bola celá ekonomika uzavretá. "COVID-19 nám totálne prekrížil plány. Napriek tomu je dnes útvar integrovanou súčasťou celého mesta. Zabezpečili sme dobrú a korektnú spoluprácu nielen s odbormi mesta, ale aj s MsZ," uviedol Chodelka.

Primátor Žiliny Peter Fiabáne podotkol, že mesto musí mať pracovisko, ktoré je schopné dlhodobo plánovať a pozerať sa na jeho strategický rozvoj. "Druhou hlavnou úlohou je, že potrebujeme renomovanú inštitúciu, ktorá chráni územný plán, ako jeden z hlavných zákonov mesta. Úspešné mestá na Slovensku aj v zahraničí majú takéto organizácie. Buď fungujú samostatne, ale s tým, že primátor má na to priamy dosah, alebo sú začlenené ako pracovisko úradu, ale vždy so silnými kompetenciami. Toto sa nám podarilo," skonštatoval.

Výsledky trojročnej práce ÚHA podľa neho už vidieť. "Vydávajú rozhodnutia, čo sa týka dodržiavania a súladu s územným plánom. Máme za sebou veľa úspešných projektov prípravy území z rozvojových projektov, štúdií, súťaží. Ľudia oceňujú, že sme sa vybrali smerom, ktorý síce niečo stojí, ale na druhej strane garantuje, že mesto naozaj rozmýšľa o sebe. Rozmýšľa, kam chce ísť, čo robí," dodal Fiabáne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2017
Verejný rozhlas v žilinských mestských častiach prejde rekonštrukciou
Mesto Žilina s cieľom zvyšovania kvality poskytovaných služieb a informácií pokračuje aj v tomto roku s rekonštrukciou a inováciou mestských rozhlasov.
viac
12.08.2018
Letná grilovačka či bicyklová šou. Centrum Žiliny ožije netradičnými podujatiami
Žilinské kultúrne leto pokračuje aj budúci týždeň ďalšími zaujímavými aktivitami. Tentoraz si v piatok 17. augusta 2018 prídu na svoje nielen milovníci dobrého jedla, ale aj fanúšikovia adrenalínových športov.
viac
22.11.2018
Čarovná predvianočná atmosféra začína už aj v Žiline
Oproti minulému roku bude na Mariánskom námestí viac predajných stánkov. Návštevníci tu nájdu 14 stánkov s občerstvením, osem z nich bude predávať prioritne tradičné jedlá, šesť stánkov tradičné nápoje.
viac
01.03.2021
B. Štiavnica plánuje rekonštrukciu plavárne za viac ako 600 000 eur
Mesto Banská Štiavnica plánuje rekonštrukciu krytej plavárne, prvú etapu prác vyčíslilo na 604 675,50 eura. V projekte sa chce uchádzať o finančné zdroje z Fondu na podporu športu. Informovala o tom primátorka mesta Nadežda Babiaková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %