Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
29.06.2021 04:15

UNICEF hľadá pamätníkov pomoci UNRRA


Letisko Praha Ruzyně, 1946: Vykládka zásielky UNRRA, 60 000 vajec na liahnutie. Snímka zdroj: (© UNICEF/Autor neznámy).


Po 2. svetovej vojne pomáhala organizácia Spojených národov UNRRA krajinám postihnutých vojnou. Jednou z prvých krajín, kam táto pomoc smerovala bolo Československo.


Dovážali sa k nám potraviny - hlavne trvanlivé, či už v konzervách alebo v prášku, ale aj šatstvo, obuv, lieky, zdravotnícke pomôcky a dokonca aj poľnohospodárske stroje na obnovenie ekonomiky.

Mnohí si dodnes spomínajú na pomoc UNRRA, či už z domu alebo zo školy. Niektoré z dodávaných potravín boli pre naše obyvateľstvo dovtedy nevídané - napríklad arašidové maslo alebo grepfruitová šumienka. Deťom vraj veľmi chutili žuvačky a šumienky a naopak, rybí tuk v kapslách sa im hnusil.

Medzi kurióznejšie dodávky pomoci patrila napríklad zásielka vajíčok na liahnutie, ktorá bola doručená letecky do Prahy. Vajíčka by sa dlhou cestou loďou, či vlakom, znehodnotili.

Jedna z vôbec prvých fotografií v archíve UNICEFu pochádza zo Slovenska. Je datovaná do roku 1946. Neznámy fotograf sprevádzajúci zásielky pomoci UNRRA odfotil v Rožňave 9-ročné dievčatko. Stálo bosé na snehu, na priedomí vojnou poškodeného domu. Žilo s tetou a strýkom, pretože jej vojna vzala oboch rodičov. Viac, žiaľ, o nej nevieme. Pomôžete nám ju vypátrať?

Hľadáme pamätníkov pomoci UNRRA

Patríte medzi pamätníkov povojnovej pomoci UNRRA a UNICEF? Poznáte niekoho takého vo svojej rodine alebo susedstve? Pamätáte sa na niečo, čo vám veľmi chutilo alebo naopak veľmi nechutilo z tovaru UNRRA? Možno spoznávate dievčatko z fotografie?

 

 

Budeme radi, keď sa s nami podelíte o svoj príbeh emailom na pamatnici@unicef.sk alebo poštou na adresu Unicef Slovensko, Michalská 7, 811 07 Bratislava.

 

Autor: (UNICEF)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.07.2021
Slovenské píly dodajú obciam na južnej Morave dva kamióny reziva
Dva plno naložené kamióny so stavebným rezivom poputujú v najbližších dňoch zo Slovenska na južnú Moravu. Ľuďom postihnutým nedávnym ničivým tornádom ho venujú členské spoločnosti Zväzu spracovateľov dreva (ZSD) SR.
viac
14.07.2021
Súťaž Leto s Európou
Ukážte ako trávite dovolenku na Slovensku a pošlite fotografie miest a projektov, ktoré boli financované s podporou eurofondov – hrady, zámky, cyklotrasy, čokoľvek čo počas leta objavíte. Vyhlasovateľom súťaže je Úrad vlády SR. Uzávierka súťaže je 31. augusta 2021.
viac
10.08.2021
Včera sa spustili Letné školy
Letné školy sa budú konať počas nasledujúcich troch augustových týždňov – t. j. od 9. augusta do 27. augusta 2021.
viac
12.08.2021
Obce Kližská Nemá a Gönyű z Maďarska pozývajú na spoločný festival
Obec Klížska Nemá v spolupráci s obcou Gönyű z Maďarska realizuje projekt s názvom „Spoločný život Gönyű a Kolozsnéma“.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %