Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
03.06.2021 12:30

V Bratislave musia zdieľané kolobežky a bicykle parkovať na vymedzených miestach


Snímka zdroj: (tasr).


V Bratislave musia zdieľané kolobežky a bicykle parkovať už len na vymedzených miestach, a to v takzvaných virtuálnych zónach.


Oznámilo to hlavné mesto s tým, že v mobilnej aplikácii môžu užívatelia tieto parkovacie miesta vidieť už teraz. Samospráva ich priebežne bude vyznačovať aj v teréne.

V Bratislave je podľa magistrátu čoraz viac možností zdieľanej mobility a kolobežky a bicykle sú "na každom rohu". Problém však podľa neho nastáva, ak sú kolobežky uprostred chodníkov či cestičiek. „Z komfortnej kolobežky či bicykla sa tak stáva nekomfortná prekážka. Aby sme zabránili chaosu a pomohli predísť potenciálne nebezpečným situáciám, ktoré môžu byť s takzvaným free floating systémom spojené, spolu s prevádzkovateľmi prichádzame s 'parkoviskami', virtuálnymi zónami, pre prostriedky zdieľanej mobility,” spresnilo mesto.

Virtuálne zóny boli vybrané tak, aby bolo možné kolobežku jednoducho a pohodlne v meste zaparkovať. Zároveň sa pri vytváraní takýchto parkovacích miest dbalo na to, aby zaparkované kolobežky a bicykle nechali dostatok priestoru pre chodcov, rodičov s kočíkmi či ľudí s obmedzenou mobilitou.

Systém je momentálne v skúšobnej prevádzke a zóny bude mesto prispôsobovať potrebám používateľov. „Taktiež ich budeme upravovať podľa toho, ako zasahujú do peších trás. Parkovanie zdieľaných mobilít v zónach je nový európsky trend a veríme, že aj v Bratislave pomôže minimalizovať konfliktné situácie,” uviedol magistrát. Používateľov zdieľanej mobility vyzval, aby v záujme bezpečnosti nevyužívali chodníky, ale používali dopravný priestor a cyklistickú infraštruktúru.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.08.2019
V bratislavskej Vrakuni vybudujú zhruba 120 parkovacích miest
V bratislavskej mestskej časti Vrakuňa má do konca septembra vzniknúť zhruba 120 parkovacích miest. Niektoré budú úplne nové alebo sa zlegalizujú také, ktoré boli na tráve či chodníkoch. Na sociálnej sieti o tom informuje starosta Vrakune Martin Kuruc.
viac
02.10.2019
Petržalčania sa môžu registrovať do parkovacieho systému na novej webstránke
Obyvatelia bratislavskej Petržalky sa môžu od dnešného dňa registrovať do pilotného parkovacieho systému na novej webovej stránke www.parkovanievpetrzalke.sk. Pri vstupe na miestny úrad im tiež budú k dispozícii dvaja zamestnanci, ktorí vysvetlia všetky podrobnosti o petržalskom parkovacom systéme.
viac
13.06.2020
Elektrické kolobežky priniesli aj negatíva
Zdieľané elektrické kolobežky priniesli v Bratislave okrem pozitívneho vplyvu na ekologickú a zdieľanú mobilitu aj negatíva vo forme blokovania komunikácií či porušovania verejného poriadku nadmerne hlučným bezpečnostným alarmom.
viac
19.10.2020
Radnica rozšíri spoplatnené parkovacie plochy
K spoplatneným parkovacím miestam na uliciach v súčasnej centrálnej mestskej zóne Prešova pribudnú ďalšie regulované parkovacie plochy. Mesto pokračuje v prípravách na zavedenie nového systému parkovania, ktorý vstúpi do platnosti od januára 2021. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %