Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
15.11.2022 01:30

V BSK funguje nová sociálna služba, využíva monitorovacie hodinky


Snímka zdroj: (BSK).


V Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) spustili novú sociálnu službu, využíva náramkové monitorovacie hodinky. Tie sledujú stav osoby v domácom prostredí a v prípade potreby zabezpečia okamžitú pomoc.


Určená je pre ľudí, ktorí sa napriek svojmu nepriaznivému zdravotnému stavu ešte vedia o seba postarať, ale potrebujú nad sebou istý stupeň kontroly. Informovala o tom hovorkyňa BSK Lucia Forman.

"Osoba obdrží signalizačný náramok, ktorý sa podobá hodinkám. Obsahujú množstvo senzorov a jedno tlačidlo, ktoré sa po stlačení automaticky spojí s dispečingom. Vyškolení pracovníci okamžite riešia momentálnu situáciu s osobou priamo hovorom cez hodinky," uviedla Forman. Priblížila, že hodinky napríklad monitorujú zdravotný stav ako činnosť srdca, meranie tlaku či obsahujú aj senzor pádu. "Pri páde a následnej strate vedomia príde hlásenie s polohou osoby do dispečingu, kde pracovníci okamžite riešia danú situáciu," doplnila.

Hodinky podľa Forman fungujú v rámci celej republiky a hovory s dispečingom sú bezplatné. BSK poskytuje na prevádzku finančný príspevok 40 eur na jednu osobu na mesiac. Do pilotného projektu sú zapojení obyvatelia bratislavských mestských častí Ružinov a Staré Mesto. Forman spresnila, že osoba, ktorej sa služba poskytuje, platí úhradu tri eurá mesačne.

"V prípade záujmu o poskytovanie tejto sociálnej služby je potrebné podať na BSK žiadosť a k nej priložiť potrebné potvrdenie od ošetrujúceho lekára o nepriaznivom zdravotnom stave," podotkla.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.08.2017
V Hlohovci chcú do skvalitnenia sociálnych služieb zapojiť aj občanov
Hlohovská radnica chce zlepšiť kvalitu a dostupnosť sociálnych služieb poskytovaných v meste. Do tohto procesu chce čo najviac zaangažovať aj samotných obyvateľov Hlohovca.
viac
28.02.2019
Župa hľadá tlmočníkov
V pôsobnosti vyšších územných celkov je aj povinnosť zabezpečovať poskytovanie tlmočníckej služby svojim obyvateľom, ktorí o to požiadajú. Aby tlmočnícku službu mohli tlmočníci poskytovať a kraj im mohol za túto službu zaplatiť, musia byť zaregistrovaní v registri poskytovateľov sociálnych služieb.
viac
27.11.2020
Mesto nesúhlasí s avizovaným zrušením urgentu v Nemocnici Malacky
Avizované zrušenie ústavnej pohotovostnej služby (ÚPS) v Nemocnici Malacky, plánované od januára 2021, vyvolalo v regióne Dolného Záhoria veľkú nespokojnosť. ÚPS (tzv. urgent) prijíma pacientov s vážnymi ochoreniami, v akútnom a život ohrozujúcom stave.
viac
11.03.2021
Je to len na skok - nikto netušil, že od priepasti
"Je to len naskok v all inclusive destinácii" malo byť mottom vlaňajšej sezóny v Bratislavskom regióne. Pandémia však zamiešala karty a Bratislava sa v turizme prepadla z prémiovej pozície na poslednú. Podnikatelia v cestovnom ruchu sú v stave klinickej smrti, sami sa z nej na nohy nepostavia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %