Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
31.01.2023 12:35

V Čachticiach zmiernia klimatické dosahy vodozádržnými opatreniami


Ilustračná snímka: (tasr).


Zmiernenie následkov klimatickej zmeny je hlavným cieľom vodozádržných opatrení v obci Čachtice v okrese Nové Mesto nad Váhom. Víťazom verejného obstarávania sa podľa informácií vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) stala trnavská spoločnosť CS, s. r. o.


Súčasťou vodozádržných opatrení bude zmena vyšpecifikovaných asfaltových parkovacích plôch a chodníkov na plochy z polovegetačných zatrávňovacích a vodopriepustných tvárnic, výmena nepriepustných a menej priepustných povrchov za plochy zelene zadržiavajúce zrážkovú vodu.

Projekt počíta aj so zadržiavaním dažďovej vody do dažďových nádrží, realizáciou bioretenčných systémov na zadržiavanie zrážkovej vody, vybudovaním vegetačných stien a novým mobiliárom.

Predpokladaná hodnota zákazky klesla v procese verejného obstarávania o viac ako 67 000 eur na 595 181 eur bez DPH. Vodozádržné opatrenia budú financované zo zdrojov Európskej únie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.10.2020
Mesto dokončilo rekonštrukciu dvoch medziblokových priestorov
Mesto Bardejov ukončilo v uplynulých dňoch dva projekty rekonštrukcie dvoch medziblokových priestorov na sídlisku Vinbarg a Obrancov mieru.
viac
20.01.2021
Samospráva Poruby chce vybudovať na území obce vodozádržné opatrenia
Samospráva Poruby (okres Prievidza) má záujem vybudovať na území obce vodozádržné opatrenia. Prácami chce zadržať a spomaliť zrážkové vody, ktoré v súčasnosti nekontrolovateľne pretekajú cez obec do potoka. Na dodávateľa prác vyhlásila verejnú súťaž.
viac
21.06.2021
Na vodozádržné opatrenia je z eurofondov alokovaných 90 miliónov eur
V najbližších šiestich rokoch je na vodozádržné opatrenia z eurofondov alokovaných 90 miliónov eur. Opatrenia sa však musia robiť koordinovane, v súlade so zákonom a s riadnou kontrolou vodných stavieb. Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
22.03.2022
Nové Mesto poskytne dotácie aj na vodozádržné opatrenia
Bratislavské Nové Mesto bude poskytovať dotácie napríklad aj na vodozádržné opatrenia, ktorých primárnym cieľom je využitie, respektíve zachytávanie zrážkovej vody v danom území. Vyplýva to zo všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré schválili miestni poslanci v marci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %