Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
13.03.2023 08:25

V edukačnej včelnici pribudol apidomček


Ilustračná snímka.


Projekt nitrianskej edukačnej včelnice sa po zime opäť rozbieha. Ako uviedli členovia občianskeho združenia (OZ) Zoborské včely, v novej sezóne sú plánované školské exkurzie i pobyty v novom apidomčeku.


Včelnica už vlani získala certifikát Regionálneho produktu Ponitrie. V súčasnosti sa tam dokončuje ďalšia etapa zavlažovacieho systému. "Včelár Rudolf Kotrusz sa už teší na prvé plánované exkurzie škôl z Nitry. Apidomček, ktorý nám vyrástol, bude už čoskoro ponúkať možnosti denných či nočných pobytov," uviedlo na sociálnej sieti OZ.

Včelnicu vybudovali nadšenci na úpätí Zobora. V týchto dňoch sa už začína jej jarná údržba. "Včelím rodinám sa po prvej sezóne darilo a zimu prežili v dobrej kondícii. Prvé jarné prelety sa začínajú už v týchto dňoch, keď teplota v tieni presiahne desať stupňov Celzia. Jarná starostlivosť o včelstvá je nesmierne dôležitá, aby sa im darilo v ďalšom období. Kontrolujú sa zásoby v úli, znášky sladiny a peľu," skonštatoval včelár Pavol Lehoťák.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2020
V bývalej botanickej záhrade pribudla včelnica
Novou včelnicou sa od apríla pýši v Trnave bývalá botanická záhrada Materiálovotechnologickej fakulty (MtF) Slovenskej technickej univerzity (STU).
viac
24.06.2020
Experimentálnu záhradu na SPU je možné sledovať aj cez počítač či mobil
Milovníci prírody môžu sledovať experimentálnu záhradu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre aj virtuálne.
viac
19.04.2023
Zoborské ferraty sprístupnia už o niekoľko dní
Nová turistická sezóna na zoborských ferratách sa začne 1. mája a potrvá až do 1. decembra. Na svojej webovej stránke o tom informovali ich prevádzkovatelia.
viac
02.06.2023
V Cerovej vrchovine pribudol nový apidomček s ôsmimi včelstvami
V Letnej doline pri obci Ratka na úpätí Cerovej vrchoviny pribudol nový apidomček s ôsmimi včelstvami. Slúžiť bude na apiterapiu i vzdelávanie mládeže v oblasti života včiel a starostlivosti o ne. Informovala o tom Zuzana Jóbová z krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %