Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
24.06.2020 11:40

Experimentálnu záhradu na SPU je možné sledovať aj cez počítač či mobil


Snímka zdroj: (interaktivnazahrada.sk).


Milovníci prírody môžu sledovať experimentálnu záhradu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre aj virtuálne.


Kamera umiestnená v záhrade sprostredkúva neustály live stream a umožňuje sledovať dynamiku bylinných spoločenstiev kedykoľvek prostredníctvom mobilu či počítača.

Kamera okrem toho zhotovuje aj fotografické snímky, z ktorých sa následne zostaví celoročná vizuálna prezentácia bylinných kompozícií v záhrade. „Tá predstaví jej krásy od jari do jesene,” uviedla Viera Šajbidorová z Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU.

Fakulta má vo svojom areáli zriadený aj pozorovací úľ. Podľa slov Mareka Urbana z SPU je aj vďaka nemu vidieť, že sa včelám v meste darí, dokonca lepšie ako na vidieku. „V mestskom prostredí sa vysádzajú rozmanité druhy zelene, takže vždy nejaké rastliny kvitnú. Včely majú počas celej sezóny znášku, či už peľovú alebo nektárovú, no na vidieku sú často odkázané len na monokultúry,” dodal Urban.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
K ruinám Zoborského kláštora vedie nový náučný chodník
Na nitrianskom Zobore vznikol nový náučný chodník, ktorý vedie k ruinám Zoborského kláštora. Náučný chodník vybudovali aktivisti zo Zoborského skrášľovacieho spolku.
viac
15.03.2023
Botanická záhrada ponúkne Beh o život, grilovačku a ochutnávku piva
Botanická záhrada Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre pripravila pre svojich návštevníkov Beh o život. Konať sa bude 21. marca od 18.00 do 22.00 h. Podľa organizátorov ide o podujatie, ktoré preverí telesné i mentálne schopnosti bežca.
viac
01.12.2023
Nový projekt SPU reaguje na klimatickú krízu
Konzorcium troch fakúlt Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre získalo od Európskej komisie grant na riešenie aktivít projektu v rámci programu Jean Monnet - Centrum excelentnosti. Aktivity sú naplánované na trojročné obdobie od roku 2023 do 2026.
viac
21.12.2023
Najudržateľnejšiu univerzitu na Slovensku nájdete v Nitre
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre si udržala prvenstvo v udržateľnosti medzi univerzitami na Slovensku aj v roku 2023. A ako informuje univerzita na svojej stránke, v globálnom umiestnení poskočila až o 56 miest na 178. miesto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %