Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
13.08.2022 03:50

V letnom tábore Filmuška deti nakrúcajú animované filmy


Ilustračný výrez programu


Kreatívny tábor, v ktorom sa učia rozpohybovať svet okolo seba, zažijú deti v Spišskej Novej Vsi od pondelka 15. augusta. Už druhýkrát pripravila Galéria umelcov Spiša (GUS), kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, päť dní nabitých filmovými zážitkami.


Priestory renesančného meštianskeho domu sa premenia na provizórne filmové ateliéry, v ktorých sa deti zoznámia s filmovou tvorbou, prácou scenáristu, režiséra, zvukára, kameramana, strihača či osvetľovača. Deti si samé pripravujú scenáre, storyboardy a počas experimentálnych dielní animujú s plastelínou, papierom, aj vlastným telom. Hrajú, animujú a komentujú svoje príbehy.

„Skúšame si výtvarné techniky späté s filmovou tvorbou a výsledkom sú krátke animované filmy, ktoré vytvoria samotné deti,“ komentuje dianie lektorka Vladimíra Hradecká. Filmová dokumentaristka, ktorá žije a tvorí v Bratislave, tvrdí, že deti sú nesmierne kreatívne, ničoho sa neboja a nemajú problém so žiadnou technikou. Tím skúsených lektorov z odboru filmovej tvorby a fotografie dopĺňajú Mária Vašicová a Roman Husárik z Liptovského Mikuláša, ktorí sa profesionálne venujú produkcii videí a tvorbe krátkych filmov.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Galéria umelcov Spiša pripravuje počas letných prázdnin pre deti aj tvorivý tábor Galerijný skauting, ale Filmuška má špecifické umelecké a kreatívne zameranie. „Tvorba figúrok a podkladov, ktoré následne rozpohybujú, je pre deti veľkou inšpiráciou,“ neskrýva spokojnosť riaditeľka GUS Lucia Benická. Ako dodáva, „medzi štandardné táborové aktivity patrí aj návšteva zoologickej záhrady, ale prioritne objavujú filmový svet. Je to päť dní nabitých netradičnými zážitkami pri objavovaní sveta filmu.“

Už vlaňajší prvý ročník filmového tábora ukázal, že nakrúcanie filmov deti veľmi zaujíma a neboja sa popustiť uzdu fantázii. Vznikli krátke snímky ako Reštaurácia u mokrého zemiaka, aktuálny príbeh TAKORONA, ale deti zanimovali napríklad aj stálu expozíciu galérie Terra Gothica. Čo prinesie aktuálny ročník letného tábora Filmuška, sa ukáže na veľkej premiére animovaných filmov v piatok 19. augusta od 14-tej hodiny v koncertnej sále galérie.

Autor: (ts-Galéria umelcov Spiša)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.06.2016
Spišská Nová Ves zrekonštruuje komunikácie za 5 miliónov eur
Samospráva mesta Spišská Nová Ves sa rozhodla zrekonštruovať a zmodernizovať miestne komunikácie, ktoré sú vo vlastníctve mesta. Investíciu vo výške 5 miliónov eur schválili poslanci na stredajšom (15. 6.) zasadnutí mestského zastupiteľstva.
viac
24.06.2019
Spišskú Novú Ves ovládnu živé sochy
Metropola južného Spiša bude už tento víkend hostiť unikátne podujatie, ktoré na Slovensku nemá obdobu. Festival Živé sochy sa v treťom roku svojej existencie premiérovo dostal medzi najlepšie podujatia v Košickom kraji.
viac
22.05.2020
Spišská Nová Ves otvorí materské a základné školy za špecifických podmienok
Spišská Nová Ves od 1. júna otvára materské a základné školy, ktoré sú v jej zriaďovateľskej pôsobnosti, za špecifických podmienok. Rozhodol o tom krízový štáb mesta v súvislosti s postupným uvoľňovaním opatrení v rámci štvrtej fázy. Informovala o tom pracovníčka pre styk s médiami Edita Gondová.
viac
25.07.2022
V Devínskej Novej Vsi opäť zbierajú školské pomôcky pre deti
Bratislavská Devínska Nová Ves aj tento rok vyhlásila verejnú zbierku školských pomôcok pre deti zo sociálne slabších rodín. V rámci nej je možné priniesť nové, aj zánovné veci, teda už použité, ale stále použiteľné.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %