Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
29.06.2022 03:20

V Liptovskom múzeu sprístupnili novú expozíciu o dejinách Liptova


Na archívnej snímke sídelná budova Liptovského múzea v Ružomberku. Snímka zdroj: (tasr).


Novú stálu expozíciu Stredoveké a novoveké dejiny Liptova sprístupnili v utorok v Liptovskom múzeu v Ružomberku.


Podľa odbornej referentky kultúry Liptovského múzea Martiny Vilčekovej do nej návštevníci vstupujú z expozície archeológie cez štylizovanú bránu slovanského hradiska a fragmentu dreveného palisádového opevnenia.

"Vítajú ich postavy Slovana a Slovanky v dobovom oblečení. Následne sa dostávajú na symbolické nádvorie hradu Likava, kde je centrálnym prvkom historická maketa hradu obkolesená militáriami a ďalšími zbierkovými predmetmi z obdobia stredoveku," priblížila Vilčeková.

V ďalšej časti expozície je umiestnený projekčný dotykový stôl. "Návštevník si bude môcť vybrať jednu z tém v aplikácii hrad Likava, historické mapy Liptova, stredoveké listiny, erby zemianskych rodov Liptova, sakrálne umenie a mnoho ďalších. Po zvolení konkrétnej témy sa mu zobrazia doplnkové informácie a historické dokumenty, ilustrácie a videoanimácie," doplnila odborná referentka kultúry Liptovského múzea.

"Nová expozícia ponúka návštevníkom inovatívny a zodpovedajúci kultúrny a vzdelávací priestor na edukačné činnosti a trávenie voľného času. Súčasne je cieľom adekvátna a interaktívna prezentácia našich zbierkových predmetov, ich ochrana pri prezentovaní a tiež snaha zaujať a vzdelávať návštevníka cez netradičné typy interaktívneho vybavenia," podotkla Vilčeková.

Expozíciu stredovekých a novovekých dejín Liptova realizovali odborníci z Ústavu technológií a inovácií Bratislava na základe návrhu Mariána Hercega. Z verejných zdrojov ju podporil Fond na podporu umenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2017
Žilinská župa pokorila kultúrny milión
Hrady, múzeá, prírodné expozície, galérie či knižnice v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja prilákali v minulom roku rekordných 1,7 mil. návštevníkov. Informoval o tom žilinský župan Juraj Blanár.
viac
04.09.2020
V múzeu predstavujú umenie a umelcov Liptova v 19. storočí
Umenie a umelcov spojených s regiónom Liptova v 19. storočí predstavuje nová výstava, ktorú tento týždeň otvorili v Liptovskom múzeu v Ružomberku.
viac
09.10.2020
Liptovské múzeum chystá online vzdelávacie prenosy pre školy
Liptovské múzeum v Ružomberku pripravuje inovatívnu formu vzdelávacích programov pre školy. Prostredníctvom priamych internetových prenosov z prostredia svojich expozícií ponúkne učiteľom a žiakom vybrané témy z regionálnej histórie, národopisu i prírodných vied.
viac
23.02.2022
Liptovské múzeum uviedlo do života novú expozíciu - Poklad z Likavy
Liptovské múzeum má pripravenú atraktívnu novinku. Dnešným dňom bola do života uvedená nová expozícia - Poklad z Likavy. Ide o slovenský unikát. Jedinečný poklad z Likavky bol objavený pred tromi rokmi náhodou manželským párom pri potulkách lesom neďaleko Hradu Likava.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %