Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
03.12.2022 07:55

V Múzeu Senica pripravili výstavu o histórii vianočných sviatkov


Múzeum Senica


Históriu tradičných vianočných sviatkov, spôsob ich slávenia v minulosti a vianočné zvyky predkov bude možné spoznať na interaktívnej výstave s názvom Vianoce v Múzeu Senica.


TASR o tom informovala Lucia Vajdová z mestského úradu.  "Návštevník sa počas výstavy dozvie informácie o histórii Vianoc, vianočného betlehema, vianočného stromčeka, štedrovečernej večeri, adventu, vianočných kolied a pohľadníc. Vianočnú atmosféru dotvorí živý vianočný stromček, tradičný drevený betlehem a tradičný vianočný stôl," priblížil obsah výstavy kurátor múzea Tomáš Motus.

Okrem výstavy Vianoce v múzeu budú sprístupnené i ďalšie časti muzeálnej expozície - história budovy múzea, archeologická expozičná i maketa mesta. Počas vianočného adventu sa vstupné do múzea neplatí.       

Vianočne ladenú výstavu, ktorá bude situovaná v priestoroch veľkej sály múzea, pripravilo Múzeum Senica v spolupráci s Klubom priateľov histórie Senica a Mestským kultúrnym strediskom Senica. Sprístupnená bude od 9. decembra do 8. januára 2023.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.05.2019
V Rákociho paláci oslávili sviatok svätého Floriána
Krajské múzeum v Prešove oslávilo Deň hasičov. Ten pripadá každý rok na sviatok svätého Floriána, ktorý sme si pripomenuli v sobotu 4 mája. K sprievodným podujatiam patrila aj špeciálna prednáška Sv. Florián - patrón hasičov a hasenie ohňa v minulosti.
viac
05.06.2020
V Rákociho paláci vystavujú unikátne dielo Jána Lazoríka
Krajské múzeum v Prešove predstaví autentické fotografie zberateľa hmotnej a duchovnej ľudovej kultúry šarišského regiónu Jána Lazoríka. Tie svojou témou približujú ťažký život roľníkov na východnom Slovensku ako aj náročnú cestu obilného zrna až k finálnemu produktu, chlebu.
viac
22.12.2020
Výstava Kračunska chiža pripomína niekdajšie dedinské Vianoce
Tradičné slovenské Vianoce na dedine v minulosti približuje aktuálna výstava s názvom Kračunska chiža, ktorú pripravilo Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove.
viac
13.08.2022
V Múzeu Senica sprístupnia výstavu Heydrichiáda
V priestoroch Múzea Senica bude inštalovaná výstava Heydrichiáda. Výstavu zapožičal Múzeu Senica Památník Lidice, ktorý je príspevkovou organizáciou Ministerstva kultúry Českej republiky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %