Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
13.08.2022 12:55

V nedeľu sa v Hlohovci bude konať tradičná Zámska púť


Ilistračný výrez plagátu


Tradičná slávnostná púť Hlohovčanov Zámska púť sa bude po roku konať v nedeľu 14. augusta. Povedie v sprievode dychovej hudby od 8.40 h od Kostola sv. Michala Archanjela na námestí na zámok, kde sa na nádvorí uskutoční slávnostná omša.


Hlavným celebrantom bude biskupský vikár pre nemocničnú duchovnú službu Rudolf Kopinec. Informuje o tom mesto na svojom webe.       

V cieli sa veriaci poklonia pri reliéfe Narodenie v zámockej kaplnke. Jeho existencia je doložená už v roku 1780, postupom času sa stal predmetom náboženskej úcty obyvateľov Hlohovca i okolia a pravdepodobne už od 18. storočí sa zámocká kaplnka stala miestom púte, ktorá sa každoročne konala k sviatku Nanebovzatia Panny Márie 15. augusta. Púte ukončili v čase, kedy bol hlohovský zámok v dezolátnom stave a neskorogotický reliéf musel byť z kaplnky premiestnený. Ide o časť oltára z Dómu sv. Martina v Bratislave, odtiaľ ho v roku 1734 pri prestavbe odstránili.       

V súčasnosti sa originál nachádza v expozícii stredovekého umenia Slovenskej národnej galérie a v Hlohovci je jeho kópia, ktorá vznikla zásluhou podniku Slovakofarma. Zhotovili ju umelecký rezbár Ľudovít Pisár a akademický sochár Jaroslav Kuba. Výnimočnosť tohto diela si v roku 1995 pripomenulo i Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky, ktoré 30. novembra 1995 vydalo známku Majster Narodenia z Hlohovca: Narodenie z Hlohovca, na ktorej je drevorezba zobrazená.                      

 Na zámok sa kópia vrátila len nedávno po tom, ako prešiel zámok v majetku mesta zásadnou rekonštrukciou.      

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.12.2016
Sviatočný koncert v kaplnke
Považské múzeum v Žiline srdečne pozýva na Sviatočný koncert v kaplnke Budatínskeho hradu, v pondelok 26. decembra 2016 o 14. hodine.
viac
15.08.2019
Po 20 rokoch v Hlohovci obnovujú Zámsku púť
Po dvoch desiatkach rokov obnovia v Hlohovci Zámsku púť. Povedie v nedeľu 18. augusta o 8.40 h od Kostola svätého Michala na námestí na zámok, kde sa na nádvorí uskutoční slávnostná omša s obradom požehnania obnovenej zámockej kaplnky s neskorogotickým reliéfom Narodenie.
viac
03.09.2020
V Múzeu kysuckej dediny vám priblížime tradície spojené s Dožinkami
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravuje v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke dňa 6. septembra 2020 podujatie pod názvom Ospievané Beskydy – Dožinky.
viac
11.09.2020
Dni dreva v Múzeu kysuckej dediny
V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke usporiada občianske združenie Klub priateľov pre záchranu kultúrnych a historických pamiatok Kysúc dňa 13. septembra jedinečné podujatie Deň múzeí v prírode - Deň dreva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %