Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
12.04.2023 04:15

V NSK chýbajú desiatky lekárov, ohrozené sú viaceré odborné ambulancie


Ilustračná snímka: (tasr).


V Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) chýbajú desiatky lekárov. V regióne sú prázdne ambulancie lekárov pre dospelých i pediatrov. Podľa krajskej poslankyne a lekárky Moniky Kolejákovej môžu už čoskoro chýbať aj viaceré ambulancie odborných lekárov.


Ako uviedla, v roku 2021 bolo v NSK zatvorených 69 ambulancií z celkového potrebného počtu 319. "Žiaľ, v roku 2022 zaniklo ďalších osem, takže máme 23,5 percenta zatvorených ambulancií pre dospelých. Našťastie, máme na tieto uvoľnené miesta v príprave 26 lekárov," skonštatovala Kolejáková.

Podľa jej slov je nádej, že sa mierne zlepší situácia v poskytovaní zdravotnej starostlivosti pre deti. Hoci k 12 zatvoreným pediatrickým ambulanciám pribudli vlani ďalšie dve, časom by na uvoľnené miesta mohli nastúpiť noví lekári. "Veľmi pozitívnou správou je, že podľa ministerstva zdravotníctva máme v príprave 13 potenciálnych pediatrov," povedala Kolejáková.

Zhoršiť sa však môže situácia v odborných ambulanciách. Podľa Kolejákovej je ohrozených 12 odborov, v ktorých sú lekári v dôchodkovom veku, no nemajú za seba náhradu. "Tieto odbornosti sú v absolútnom ohrození, horšie je na tom už len Banskobystrický kraj. Chýba nám informácia, či sú v príprave lekári, ktorí by mohli nastúpiť na potenciálne uvoľnené miesta. Tým by sa odvrátilo riziko zániku poskytovania zdravotnej starostlivosti v daných oblastiach našim obyvateľom," uviedla Kolejáková.

Ako doplnila, medzi ohrozenými odbornosťami je napríklad maxilofaciálna stomatochirurgia, pracovné lekárstvo, reprodukčná medicína, onkogynekológia, odbor psychiater-sexuológ, detský urológ, detský nefrológ či detský chirurg.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.05.2020
SLK pripravila model na diferencované odmeňovanie lekárov počas pandémie
Slovenská lekárska komora (SLK) pripravila návrh na diferencované odmeňovanie pre tých lekárov, ktorí nezatvorili svoje ambulancie počas pandémie nového koronavírusu.
viac
18.05.2022
NSK chce zrekonštruovať dve desiatky mostov
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vyčlenil zo svojho rozpočtu 162 000 eur, ktoré sú určené na základnú údržbu dvoch desiatok mostov. Rekonštrukčné práce budú mať podľa Úradu NSK stavebný i nestavebný charakter.
viac
17.02.2023
NSK opäť podporí dotáciami ambulancie v regiónoch
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) poskytne aj v tomto roku dotácie ambulanciám praktických lekárov. Ako sa uvádza vo zverejnenej výzve, maximálna výška poskytnutej dotácie na jednu žiadosť je 40 000 eur.
viac
24.03.2023
NSK začal s prípravou integrovaného dopravného systému
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) začal s prípravou integrovaného dopravného systému (IDS). Jeho cieľom je vybudovanie verejnej dopravy, v rámci ktorej bude možné na celom území kraja cestovať na jeden cestovný doklad bez ohľadu na prestupy či použité druhy dopravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %