Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
04.01.2023 08:25

V obci vďaka dotácii pribudnú nádrže na zachytávanie dažďových vôd


Na snímke z 25. novembra 2022 Kostol sv. Karola Boromejského v Tuhári. Snímka zdroj: (tasr).


V obci Tuhár v okrese Lučenec pribudnú podzemné nádrže na zachytávanie dažďových vôd z verejných budov. Samospráva na projekt vodozádržných opatrení získala dotáciu z európskych zdrojov vo výške viac ako 170 000 eur. Uviedol to starosta obce Peter Čeman.


O dotáciu na vybudovanie vodozádržných opatrení obec žiadala ešte v roku 2021, rozhodnutie o schválení nenávratného finančného príspevku samospráva dostala koncom novembra. Podzemné nádrže na zachytávanie dažďových vôd z verejných budov plánuje umiestniť v areáli budovy kultúrneho domu, kde sídli aj obecný úrad, a na cintoríne pri dome smútku.

"Pri obecnom úrade budú uložené tri podzemné nádrže, každá v objeme 16 kubíkov. Z nich pôjde vonkajší ventil a zároveň prepad z nádrží pôjde do dažďových okrasných záhonov," priblížil Čeman s tým, že dažďovú vodu budú využívať aj na polievanie verejnej zelene. Súčasťou projektu je tiež výmena starých asfaltových plôch pri kultúrnom dome za polovegetačné panely.

Štvrtú nádrž plánuje obec umiestniť na cintoríne v blízkosti domu smútku, zachytenú vodu chce samospráva využiť na polievanie. Vďaka dotácii bude na cintoríne opravený aj chodník, pričom budú pri rekonštrukcii využité priepustné materiály.

Obec Tuhár získala na vybudovanie vodozádržných opatrení z eurofondov približne 176 500 eur, ďalších vyše 9000 eur bude predstavovať spolufinancovanie samosprávy. Projekt má byť zrealizovaný do konca roka 2023. "V januári začneme robiť verejné obstarávanie na dodávateľa. Predpokladám, že na jar by sa mohla začať realizácia stavby," dodal starosta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.02.2019
Mesto Levice pripravuje projekt na využitie dažďovej vody
Levická radnica pracuje na projekte Zhromažďovanie dažďovej vody, jej využitie a likvidácia. Celkové náklady na realizáciu sú vyčíslené na takmer 600.000 eur, mesto by sa na projekte podieľalo spolufinancovaním vo výške necelých 30-tis. eur.
viac
09.11.2019
Vodozádržné opatrenia majú zmierniť nepriaznivé dôsledky zmeny klímy
Projekt vodozádržných opatrení má v Starej Ľubovni zmierniť nepriaznivé dôsledky zmeny klímy a znížiť riziko povodní. MŽP SR, riadiaci orgán pre OP Kvalita životného prostredia, v týchto dňoch doručilo mestu rozhodnutie o schválení dotácie na realizáciu zámeru vo výške takmer 160-tis. eur.
viac
12.05.2020
Správa o Agende 2030 pripomína rozpor pri riešení zadržiavania vody
Správa o dosiahnutých výsledkoch v národných prioritách implementácie Agendy 2030 pripomína rozpor v oblasti vodného hospodárstva pri riešení zadržiavania vody. Problém je medzi technickými a prírode blízkymi opatreniami v krajine.
viac
31.12.2020
Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí vodozádržné opatrenia
Bratislavské Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí projekt vodozádržných opatrení. Riešiť má zachytávanie dažďovej vody a jej využitie na permanentnú, celoročnú závlahu stromov, kríkov a trávnatých plôch v parkovej časti námestia, ale tiež zníženie prietoku poddimenzovanej kanalizácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %