Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
23.12.2021 02:25

V Revúcej vzniká Rozprávková putovačka


Na snímke postava Olejkára na Námestí slobody v Revúcej. Snímka zdroj: (tasr).


V meste Revúca vzniká tematická trasa cestovného ruchu s názvom Rozprávková putovačka. Jej súčasťou budú umelecké inštalácie súvisiace najmä s literárnymi dielami Samuela a Gustáva Reussovcov či Pavla Dobšinského.


Na verejných priestranstvách už pribudli prvé tri diela, rovnaký počet samospráva doplní opäť na jar. Uviedla to riaditeľka mestského kultúrneho strediska (MsKS) v Revúcej Karin Kilíková.

Prvými dielami Rozprávkovej putovačky sú postava Olejkára, teleskop a strom z dielne umeleckej kováčky Andrey Ďurčovej. Kovové rozprávkové inštalácie sú umiestnené na Námestí slobody, za budovou mestského úradu a v Múzeu Prvého slovenského gymnázia.

"Máme už hotové ďalšie tri rozprávkové diela. Inštalované by mali byť v apríli, keď by sme chceli urobiť aj slávnostné otvorenie tejto tematickej trasy. Dovtedy by sme k nej mali dokončiť aj interaktívnu hru," prezradila Kilíková.

V rozširovaní tematickej trasy o ďalšie inštalácie chce samospráva pokračovať aj v budúcnosti. Cieľom projektu Rozprávkovej putovačky je nadviazať na odkaz známych rozprávkarov a propagáciou lokalít súvisiacich s ich tvorbou podporiť cestovný ruch v Revúcej i v celom regióne.

Realizáciu prvých umeleckých diel finančne podporili Banskobystrický samosprávny kraj a Oblastná organizácia cestovného ruchu Gemer.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2016
Festival svetla rozžiari kraj
V sobotu sa bratislavské ulice opäť ponoria do žiare svetiel, ktorú prinesie už druhý ročník umeleckého podujatia Biela noc.
viac
16.05.2018
Aktuálna výstava v múzeu prezentuje históriu regiónu Gemer a hrad Muráň
Históriu regiónu Gemer, viažucu sa konkrétne k hradu Muráň v Revúckom okrese, približuje aktuálna výstava Pod Muráňom v tej doline, umenie s hradom spojené. Do 30. júna je sprístupnená v podkrovných priestoroch Múzea Prvého slovenského gymnázia v Revúcej.
viac
23.10.2020
Náučný chodník malých netopierov približuje región okolo vrchu Železník
Prírodu aj históriu baníckeho regiónu okolo vrchu Železník predstavuje turistom Náučný chodník malých netopierov, ktorý pri obci Rákoš v Revúckom okrese v rokoch 2017 až 2020 vybudovalo tamojšie občianske združenie (OZ) Rákošská cächa. Informoval o tom predseda združenia Július Pavelko.
viac
13.03.2021
Vďaka revitalizácii budovy Prvého slovenského gymnázia vznikne 12 miest
Dokopy 12 pracovných miest by malo vzniknúť v Revúcej vďaka revitalizácii novšej budovy Prvého slovenského gymnázia na Železničnej ulici, v ktorej bude vytvorené interaktívne múzeum. Vyplýva to z rozhodnutia poslancov Banskobystrického samosprávneho kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %