Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
13.03.2021 12:05

Vďaka revitalizácii budovy Prvého slovenského gymnázia vznikne 12 miest


Snímka zdroj: Teraz.sk


Dokopy 12 pracovných miest by malo vzniknúť v Revúcej vďaka revitalizácii novšej budovy Prvého slovenského gymnázia na Železničnej ulici, v ktorej bude vytvorené interaktívne múzeum. Vyplýva to z rozhodnutia poslancov Banskobystrického samosprávneho kraja.


Poslanci BBSK na svojom štvrtkovom zasadnutí schválili založenie a financovanie neziskovej organizácie Litterra ako prevádzkovateľa múzea. „Celková investícia do projektu je 2,4 milióna eur. Očakávaná návštevnosť 50.000 návštevníkov ročne. Som veľmi rád, že sa konečne po dlhých rokoch aj Revúca dočkala takejto investície z BBSK, ktorá ako jediná v celom kraji takúto inštitúciu doteraz nemala,“ skonštatoval na margo rozhodnutia primátor Revúcej Július Buchta na sociálnej sieti.       

Podľa dôvodovej správy k návrhu by mali prevádzku organizácie Litterra po jej založení v prvej polovici roka 2021 zabezpečovať sprvu dvaja zamestnanci. S plným počtom sa ráta od konca roka 2022, po ukončení rekonštrukcie objektu.       

„Od roku 2018 je historická budova nevyužitá. Uznesením Zastupiteľstva BBSK bolo dohodnuté, že objekt a areál bude využívaný pre potreby novej kultúrno-vzdelávacej inštitúcie. Snahou je nadviazať na literárnu históriu mesta Revúca i na kultúrny odkaz z čias pôsobenia Prvého slovenského gymnázia a Prvého slovenského literárneho gymnázia,“ dodáva sa v dôvodovej správe.       

V historickej novšej budove Prvého slovenského gymnázia sídlilo od roku 1997 do roku 2018 Prvé slovenské literárne gymnázium Revúca. BBSK ho však z dôvodu slabej naplnenosti najprv presťahoval do objektu druhého revúckeho gymnázia a napokon úplne zrušil.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2016
Potulka mestom Revúca predstaví významné historické pamiatky
Spoznať významné pamiatky a zaujímavé historické miesta jednej z metropol Gemera trochu inou formou než doteraz môžu turisti vďaka sérii podujatí Potulka mestom Revúca.
viac
20.04.2017
Múzeum Prvého slovenského gymnázia otvoria budúci týždeň
Múzeum Prvého slovenského gymnázia (MPSG) v Revúcej, ktorého budova i zbierky boli v lete minulého roka poškodené prívalovou vodou po intenzívnych zrážkach, otvoria po rekonštrukcii v pondelok 24. apríla. TASR o tom informovala jeho riaditeľka Diana Lamperová.
viac
23.12.2018
Vo filme o Prvom slovenskom gymnáziu budú aj archívne dokumenty z múzea
Súčasťou pripravovaného dokumentárneho filmu o Prvom slovenskom gymnáziu (PSG) v Revúcej budú aj archívne dokumenty zo zbierok Múzea PSG. TASR o tom informovala jeho lektorka Lucia Oravec Koreňová s tým, že ich natáčanie prebiehalo v polovici decembra priamo v expozičných priestoroch múzea.
viac
27.11.2020
Budovu gymnázia v Revúcej čaká úžasná premena
Banskobystrický samosprávny kraj už pozná víťaza architektonicko-dizajnérskej súťaže, ktorej cieľom bolo dať historickej budove a areálu Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej novú tvár a využitie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %