Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
27.10.2022 09:30

V Rusovciach vznikla technická škôlka, u detí podporuje zručnosť


Snímka zdroj: (zahori.sk).


Na Slovensku pribudla ďalšia technická škôlka, tentoraz v bratislavskej mestskej časti Rusovce. Technické škôlky vznikli podľa vzoru z Českej republiky, prvé technické dielne v materských školách vznikli v roku 2015 v Poprade a Prievidzi.


Informuje o tom Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVAM) na svojom webe s tým, že na Slovensku sa nachádzajú zhruba tri desiatky takýchto škôlok.

"Cieľom technickej škôlky je hravou formou u detí podporovať a rozvíjať tvorivé myslenie, manuálnu zručnosť, verbálne schopnosti, ale aj analytické a technické myslenie. Je postavený na skúsenostiach z Českej republiky, kde projekt funguje už 12 rokov," uvádza sa na webe NIVAM. K podpore technických škôlok na Slovensku sa NIVAM pridal v roku 2017 ešte ako Štátny pedagogický ústav. Aj vďaka tejto úzkej spolupráci sa učitelia materských škôl mohli zúčastniť na vzdelávacom programe Technika hrou v predprimárnom vzdelávaní.

V praxi to vyzerá tak, že deti riešia jednoduché technické úlohy rozvíjajúce elementárne technické premýšľanie. Najjednoduchšie úlohy zahŕňajú výrobu modelov autíčok či lietadiel. "Deti sa učia orientovať v jednoduchých technologických postupoch a postupovať podľa zadaných schém od návrhu až po vyskúšanie funkčnosti výrobku. Náročnejšie úlohy zahŕňajú problémové úlohy, pri ktorých je dieťa podporované uvažovať induktívnym spôsobom," konštatuje NIVAM.

V dielni deti používajú skutočné kladivá, pílky, skrutkovače a ďalšie nástroje. Tie sú prispôsobené, aby boli bezpečné a aby ich vedeli uchopiť aj deti. Z materiálov sa využíva hlavne mäkké a ľahké drevo. "Deti vďaka tejto skúsenosti nadobudnú základný prehľad a zručnosti, ktoré sa dotýkajú každodenného života. Z hľadiska obsahu vzdelávania získané zručnosti a spôsobilosti vyplývajú predovšetkým zo vzdelávacej oblasti Človek a svet práce Štátneho vzdelávacieho programu pre predprimárne vzdelávanie v materských školách," uzavreli na webe NIVAM.

Garantkou projektu na Slovensku je Iveta Radičová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.10.2019
ZMOS si myslí, že povinné predprimárne vzdelávanie bude ťažko realizovateľné
Združenie miest a obcí Slovenska si myslí, že povinné predprimárne vzdelávanie pre všetky päťročné deti bude ťažko realizovateľné aj pri tej najväčšej vôli. TASR to potvrdil hovorca ZMOS Michal Kaliňák.
viac
21.07.2021
Petržalka hľadá desiatky zamestnancov pre školy a škôlky
Bratislavská mestská časť Petržalka hľadá desiatky pedagogických a nepedagogických zamestnancov pre školy a škôlky. Ponúka im náborový príspevok aj ďalšie benefity ako kreatívne bonusy, dostupnejšie nájomné bývanie či bezplatné jazykové kurzy.
viac
30.01.2023
Škôlky v mestských častiach budú stáť od 50 do 90 eur mesačne
Mestské časti hlavného mesta pristupujú k zvýšeniu poplatkov v materských školách, ktoré sú v ich zriaďovateľskej pôsobnosti. Poplatky za škôlky sa budú pohybovať od 50 do 90 eur mesačne na jedno dieťa.
viac
16.12.2023
ZMOS a Národný inštitút vzdelávania a mládeže idú spolu riešiť technické škôlky
Vzájomná výmena poznatkov a skúseností v oblasti prenosu inovácií a pri implementácii projektu „Technické škôlky“ je cieľom Memoranda o spolupráci medzi Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Národným inštitútom vzdelávania a mládeže (NIVaM).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %