Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
20.05.2021 09:30

V Stropkove realizujú záverečnú fázu archeologického prieskumu hradu


Snímka zdroj: (MsÚ).


V jarných mesiacoch začali v Stropkove záverečnú fázu prieskumu severnej časti zaniknutého hradu. Po dvoch etapách realizovaných v roku 2019 prišiel na rad technicky najnáročnejší výskum jeho severozápadného bastiónu z obdobia 17. a 18. storočia.


Nachádzal sa na mieste dvoch rodinných domov, ktoré mesto vykúpilo od pôvodných majiteľov a následne ich pred tromi rokmi asanovalo.

„V rámci obnovy námestia sa dostávame do finále z hľadiska nevyhnutných archeologických prác. Doterajšie poznatky nám ukázali, že pod vrstvou zeminy a muriva z 20. storočia sú zachované časti hradných múrov, základové múry severozápadnej časti bastiónu ako šľachtického paláca a pivničné oporné piliere s klenbami. Ide o historicky cenné územie a našim cieľom je jeho obnova a zakomponovanie odhalených objektov do tunajšieho námestia ako celku. Záverom archeologického výskumu bude výstupná dokumentácia dôležitá pre ďalší krok smerujúci k obnove námestia,“ priblížil primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Podľa neho je v súčasnosti zložité povedať, čo sa v celistvosti nachádza pod úrovňou terénnu a čo výskum prinesie. Nedajú sa však vylúčiť bohaté nálezy archeologického materiálu, ktorý znásobí hodnotu tejto zaniknutej Národnej kultúrnej pamiatky. V skúmanej časti hradu boli podľa dostupných informácií v minulosti vínne pivnice šľachticov. Archeologická správa bude jedným z podkladov pre vyhlásenie architektonickej súťaže návrhov na obnovu historického areálu.

Súčasťou výskumu je moderná dokumentácia formou 3D fotogrammetrie a online databázy, ako aj práca s archívnymi mapovými podkladmi. „Od začiatku nám veľmi nepraje počasie. Napriek tomu sa nám v prvej fáze podarilo odkryť pozostatky bastiónu od novodobých vrstiev zeminy. V súčasnosti prebieha sondový celoplošný ručný odkryv plochy a preskúmavame obvodové murivo bastiónu. V najbližšom období sa presunieme viac do severnej časti, teda do priestoru interiéru bastiónu, kde očakávame najhodnotenejšie nálezové situácie,“ vysvetlil archeológ Martin Sabol.

Výskum prebieha v úzkej kooperácií archeologického tímu s mestom Stropkov, Krajským pamiatkovým úradom Prešov, ktorý zastupuje Peter Harčar a architektom Jánom Krchom z Technickej univerzity v Košiciach. Ambíciou samosprávy je vybudovať hradnú pivnicu, sprístupniť ju verejnosti a zvyšné časti severných hradieb so severovýchodným bastiónom prezentovať náznakovo nad terén.

Od júna by chceli prebiehajúci výskum a získané informácie prezentovať aj verejnosti a školám priamo na mieste formou prednášok.

Akcia by mala byť ukončená v septembri, náklady na jej vykonanie vo výške 58 tis. eur hradí mesto z vlastného rozpočtu. Po komplexnom odkrytí terénu a odhalení zachovaných hradných murovaných častí pristúpia k jeho dočasnému zakonzervovaniu.

Autor: (Peter NOVÁK, hovorca mesta Stropkov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.05.2020
Záchrana hradu Gýmeš bude aj vďaka dotácii pokračovať
Záchrana hradu Gýmeš nad obcou Jelenec v okrese Nitra bude pokračovať aj v tomto roku. Ako uviedli zástupcovia združenia Castrum Ghymes, ktoré sa od roku 2007 podieľa na záchrane hradu, práce budú pokračovať na bastióne, delovej bašte, aj na hradbovom múre v južnom predhradí.
viac
19.08.2020
Školy sa budú od septembra riadiť troma fázami
Školy sa budú od nového školského roka 2020/2021 riadiť troma fázami. Zelená fáza bude bezpečná, oranžová sa zavedie pri podozrení na nový koronavírus u jedného žiaka alebo zamestnanca školy.
viac
09.03.2021
Na Ľubovnianskom hrade zrekonštruujú severovýchodnú hradbu a nádvorie
Odstránenie havarijného stavu a záchrana severovýchodnej hradby i tretieho nádvoria. To je hlavným cieľom blížiacej sa rekonštrukcie na Ľubovnianskom hrade.
viac
03.11.2021
Kampaň SAŽP prichádza s treťou výzvou
Kampaň Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Zatoč s odpadom prichádza s treťou výzvou. V novembri sa verejnosti, žiakov, ale i jednotlivcov pýta na obsah odpadkového koša v ich domácnosti, pričom sa zameriava najmä na objem vyhodených obalov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %