Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
16.06.2020 09:00

Väčšina samospráv komunikuje elektronicky


Ilustračná snímka.


Výrazný počet samospráv komunikuje elektronicky a rozumie všetkým povinnostiam vykonávaným elektronickou formou, ktoré sú nevyhnutné pre zabezpečenie výkonu verejnej moci. Aj to vyplýva z nedávneho prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska.


Akým spôsobom komunikujú samosprávy?

Z prieskumu ZMOS a následných odpovedí starostov a primátorov zaradených do prieskumu vyplýva, že 92,1 % miest a obcí komunikuje elektronicky. Presnejšie, využitím elektronickej schránky cez portál slovensko.sk komunikuje 38,8 % z nich, prostredníctvom komplexného informačného systému komunikuje 30,5 % a viaceré informačné systémy využíva 22,8 % respondentov. Zvyšných 7,9 % sa k položenej otázke nevedelo vyjadriť.

Väčšina rozumie povinnostiam

ZMOS v prieskume sledoval napríklad aj to, či respondenti rozumejú všetkým povinnostiam vykonávaným elektronickou formou, ktoré sú nevyhnutné zabezpečeniu výkonu verejnej moci. Z odpovedí vyplýva, že 74,4 % starostov a primátorov rozumie všetkým povinnostiam. Skôr nerozumie 7,8 %, nerozumie 0,8 % a nevedelo sa vyjadriť 16,9 % opýtaných.

Prieskum zameraný aj na tieto otázky realizovalo Združenie miest a obcí Slovenska v čase od 16. apríla 2020 do 29. mája 2020 na vzorke 499 respondentov. Výsledky prieskumu sú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa. Súčasťou formulovaných záverov z prieskumu je aj tzv. druhostupňové triedenie dát, aby sme poznali postoje k tejto problematike s prihliadnutím na veľkostné kategórie obcí a tiež jednotlivé regióny.

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2020
ZMOS vyrokoval bezplatný systém pre samosprávy
V aktuálnom období je nesmierne dôležitá komunikácia, ktorá sa stále viac presúva z osobných stretnutí a rokovaní do virtuálneho prostredia. Združenie miest a obcí Slovenska uvítalo ponuku spoločnosti Microsoft a prichádza k samosprávam s technologickými riešeniami.
viac
06.05.2020
Rozpočet je nástroj riadenia miest a obcí
Združenie miest a obcí Slovenska sa v nedávnom prieskume sústredilo na vnímanie rozpočtov komunálu. Z prieskumu okrem iného vyplýva, že rozpočet mesta či obce nie je iba základný ekonomický zákon každej samosprávy. Pre veľkú skupinu starostov a primátorov predstavuje aj nástroj finančného riadenia.
viac
07.05.2020
Externé zdroje na financovanie komunálnych potrieb
Samosprávy na financovanie svojich zámerov a investičných potrieb okrem vlastných finančných prostriedkov využívajú aj eurofondy. Združenie miest a obcí Slovenska sa však v prieskume zameralo na pomerne širokú paletu ostatných externých zdrojov financovania.
viac
18.06.2020
Samosprávy preferujú automatizovaný systém doručovania rozhodnutí
Výrazný počet samospráv komunikuje elektronicky, avšak necelá polovica vyhotovuje elektronické úradné dokumenty. Aj to vyplýva z nedávneho prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %