Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
17.04.2024 04:25

Vínšpacírka ponúkne milovníkom vína na degustáciu vyše 400 vzoriek


Ilustračná snímka (TASR)


Na jubilejnom 10. ročníku podujatia Vínšpacírka, ktorý sa na banskobystrickom Námestí SNP uskutoční 27. apríla, predstaví 40 vinárstiev to najlepšie zo svojich pivníc a archívov.


Návštevníci budú môcť degustovať vyše 400 vzoriek odrodových a značkových vín od slovenských a zahraničných vinárstiev a distribútorov. Informoval o tom v utorok v Banskej Bystrici mestský poslanec a člen organizačného tímu Martin Turčan.         

Zástupca Cechu hostinských Andrej Patráš odporúča milovníkom vína nákup lístkov v predpredaji. V deň podujatia od 14.00 h dostane každý návštevník v predajných stánkoch degustačný set a náramok. Degustácia prebieha nákupom vzoriek od vinárov v hotovosti. Ako dodal, v budúcnosti rátajú s rozšírením počtu vinárstiev, už v tomto roku mali požiadavku zhruba od 60.         

"Zakúpili sme 40 nových veľkoformátových slnečníkov, ktoré budú rozmiestnené na námestí a vinári tak nemusia byť na slnku. Zakúpili sme aj plne automatizovaný umývač na poháre, bude k dispozícii pre všetkých, ktorí chcú mať po každej vzorke čistý pohár. Pribudnú tiež jednotné stoly s bielymi obrusmi," priblížil Turčan.

Organizátori Vínšpacírky odovzdajú v tomto roku cenu za prínos v oblasti enológie a vinárstva trom významným osobnostiam, predstaviteľom mladej generácie.

"Sila nastupujúcej generácie nás oslovila natoľko, že sme sa rozhodli oceniť talenty, ktoré predstavujú budúcnosť a dobrú perspektívu pre slovenské vinohradníctvo a vinárstvo. Získa ho enológ, someliér a školiteľ Vladimír Hronský, someliér svetovej úrovne Peter Lunter a Dávid Kušický, ktorý úspešne pokračuje v rodinnej tradícii bio vinohradníctva," zdôraznil Turčan.         

Vínšpacírka už tradične otvorí letnú sezónu v Banskej Bystrici. Slávnostné odpočítavanie a spustenie centrálnej fontány o 15.00 h bude v réžii primátora Jána Noska. Počas vínnej cesty sa koná aj United Europe Jazz Festival, ktorý privíta napríklad Svetlanu Rymarenko, Richarda Csina či Anitu Soul. V prípade priaznivého počasia sa na námestí očakáva až 5000 ľudí.         

"Tradičná vínna cesta je vždy výbornou príležitosťou užiť si sobotňajšie popoludnie v rytme jazzu, ochutnať kvalitné vinárske produkty a spoločne odštartovať letnú sezónu v našom meste. Verím, že počasie bude priať a stretneme sa opäť v hojnom počte," dodal druhý zástupca primátora Martin Majling.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Otvorením Barborskej cesty, Hodinovej veže a fontány sa začne sezóna
Otvorenie letnej turistickej sezóny v Banskej Bystrici bude v sobotu (30. 4.) nabité viacerými podujatiami a atrakciami.
viac
24.08.2016
Samospráva opravuje cesty v Radvani, vynaloží na to 75 000 eur
Úseky miestnych komunikácií, ktoré dlhodobo znižovali komfort vodičom a chodcom v Banskej Bystrici, prechádzajú v týchto dňoch obnovou.
viac
28.09.2021
B. Bystrica vyhlásila VO na obnovu najdlhšieho úseku cesty za vyše 1,6 mil. eur
Banská Bystrica v uplynulých dňoch vyhlásila verejné obstarávanie (VO) na zhotoviteľa stavebných prác na najdlhší úsek cesty, ktorý sa kedy v meste pod Urpínom rekonštruoval.
viac
03.11.2022
Mesto začalo s rekonštrukciou cesty v Sásovej, peniaze možno ušetrí
Mesto Banská Bystrica v týchto dňoch začalo s realizáciou prvej etapy rekonštrukcie cesty na Pieninskej ulici na sídlisku Sásová. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %