Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
24.10.2023 02:40

Vo Sv. Antone reštaurujú sochy, tvoriace neodmysliteľnú súčasť obce


Svätý Anton, snímka zdroj: (TASR)


Vo Svätom Antone v okrese Banská Štiavnica reštaurujú v súčasnosti dve vzácne sochy svätých, ktoré tvoria neodmysliteľnú súčasť obce. Obnovy sa dočkali socha sv. Vendelína a barokové súsošie Svätej Trojice.


Na obnovu sochy sv. Vendelína získala obec podporu z Ministerstva kultúry SR. "Socha sa v súčasnosti nachádza v reštaurátorskom ateliéri akademického sochára Tomáša Luptáka vo Svätom Antone, kde prebieha jej obnova," uviedol pre TASR starosta Martin Kminiak.         

Socha pozostáva z dvoch častí - reliéfu sv. Floriána, ktorý je súčasťou podstavca a sochy sv. Vendelína, ktorý je umiestnený na podstavci.         

Podľa starostu sa pri reštaurátorských prácach zistilo, že pôvodný kameň sochy je značne zvetraný a pri jeho vystavení poveternostným vplyvom je predpoklad, že zanedlho by došlo k jeho opätovnej degradácii. Krajský pamiatkový úrad a reštaurátor preto navrhli, že bude vytvorená jej kópia z trvácejšieho materiálu, ktorá bude osadená na miesto pôvodnej sochy. Originál sa po zreštaurovaní zakonzervuje a bude vystavený v priestoroch miestneho komunitného centra, kde bude chránený pred vplyvom počasia.        

 "Pretože obec nemá zatiaľ financie na vytvorenie reštaurátorskej kópie, budeme sa uchádzať o dotáciu z Ministerstva kultúry SR," uvádza obec.         

Podľa starostu do finále ide aj obnova súsošia Sv. Trojice v centre obce. Obnovu zastrešuje vlastník pamiatky - Rímskokatolícka cirkev farnosť Svätý Anton. Práce na záverečnej etape sa začali v lete po tom, čo boli v predošlých rokoch reštaurované jednotlivé sochy a architektonické prvky. Aktuálne sa obnovuje spodná časť podstavca a kovového oplotenia.         

Pri odstraňovaní jednotlivých dlažobných prvkov bolo zistené, že súsošie vybudovali bez základov, preto sa z dôvodu zastabilizovania súsošia pristúpilo ku kompletnému dočasnému odstráneniu dlažby s oplotením. Boli vykopané základy a vyliaty betón. Následne bude na miesto osadená nová dlažba a zreštaurované kované oplotenie s ryolitovými stĺpmi. Obnovu realizuje reštaurátor Ján Fečo, finančne prispelo Ministerstvo kultúry SR.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2018
Oslavy svätého Floriána v Malackách
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána (patróna hasičov) pozýva na deň otvorených dverí.
viac
06.05.2019
V Rákociho paláci oslávili sviatok svätého Floriána
Krajské múzeum v Prešove oslávilo Deň hasičov. Ten pripadá každý rok na sviatok svätého Floriána, ktorý sme si pripomenuli v sobotu 4 mája. K sprievodným podujatiam patrila aj špeciálna prednáška Sv. Florián - patrón hasičov a hasenie ohňa v minulosti.
viac
08.05.2021
Poďakovanie hasičom za ich celoročnú pomoc
Trenčiansky samosprávny kraj na čele s predsedom Jaroslavom Baškom pri príležitosti Sviatku sv. Floriána ako patróna hasičov ďakuje všetkým profesionálnym i dobrovoľným hasičom za to, že sú v každej chvíli pripravení pomáhať a podať pomocnú ruku.
viac
20.08.2022
Odhalenie a požehnanie sochy Dobrého pastiera v Trenčianskych Tepliciach
Podľa liturgického kalendára je deň 16. august spomienkou na sv. Štefana, uhorského kráľa. Kostol v Trenčianskych Tepliciach zasvätený práve prvému uhorskému kráľovi a 16.augusta uplynie 134 rokov, kedy bol kostol postavený a posvätený.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %