Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
01.10.2022 08:50

Voliči dostanú modrú a bielu obálku, vo volebnej miestnosti budú dve urny


Ilustračná snímka


Volebné tlačivá pre spojené voľby do orgánov územnej samosprávy, ktoré sa uskutočnia v sobotu 29. októbra 2022, budú farebne odlíšené bielou a modrou farbou. Voliči dostanú vo volebnej miestnosti dve obálky a štyri hlasovacie lístky.


V Bratislave a Košiciach si prevezmú až šesť hlasovacích lístkov, pretože budú na rozdiel od zvyšku Slovenska voliť aj do orgánov mestskej časti.

Pre župné voľby bude slúžiť modrá obálka, do ktorej volič vloží hlasovacie lístky s modrými pruhmi. Jeden hlasovací lístok bude pre voľby do župného zastupiteľstva a jeden pre voľby predsedu samosprávneho kraja.

Pre komunálne voľby je určenábiela obálka, do ktorej voličmimo Bratislavy a Košíc vloží dva biele hlasovacie lístky. Zvlášť bude hlasovací lístok pre voľby do obecného, prípadne mestského zastupiteľstva a zvlášť pre voľby starostu alebo primátora.

V Bratislave a Košiciach dostane volič pre komunálne voľby až štyri hlasovacie lístky.  Pre voľby do miestneho zastupiteľstva a starostu mestskej časti budú hlasovacie lístky biele. Pre voľby do mestského zastupiteľstva a primátora budú hlasovacie lístky označené na ľavom okraji sivým pruhom.

Prevzatie hlasovacích lístkov a obálky potvrdí volič osobitne v každom zozname voličov vlastnoručným podpisom. Po odvolení volič hodí obálku do určenej schránky na hlasovanie, tzv. volebnej urny, teda buď bielej alebo modrej.

Upozorňujeme, že ak volič vloží hlasovací lístok do nesprávnej obálky, je takýto hlasovací lístok neplatný. Takisto, ak volič vloží obálku do nesprávnej schránky na hlasovanie, je takéto hlasovanie neplatné.

 

Ďalšie užitočné informácie k téme volieb: https://www.minv.sk/?volby-selfgov22

Autor: Zdroj: Ministerstvo vnútra SR


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.08.2020
Pracovná skupina bude analyzovať riziká elektronického hlasovania vo voľbách
Na Ministerstve vnútra (MV) SR sa tvorí pracovná skupina, ktorá má posúdiť a analyzovať bezpečnostné riziká elektronického hlasovania vo voľbách do Národnej rady (NR) SR.
viac
01.10.2022
Špeciálny spôsob hlasovania voličov v izolácii alebo karanténe z dôvodu COVID-19
V spojených župných a komunálnych voľbách sa bude uplatňovať postup podľa zákona č. 185/2022 o špeciálnom spôsobe hlasovania vo voľbách do orgánov samosprávy obcí a vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov, ktoré sa konajú v roku 2022 v rovnaký deň a v rovnakom čase.
viac
05.08.2023
Premiér povzbudil Slovákov žijúcich v zahraničí k hlasovaniu vo voľbách
Premiér Ľ. Ódor povzbudil Slovákov žijúcich v zahraničí k hlasovaniu v septembrových predčasných parlamentných voľbách. Je presvedčený, že každý hlas je dôležitý. Pripomenul tiež termín 9. august, dokedy o voľbu poštou možno požiadať. Uviedol to vo videu, ktoré zverejnil ÚV SR na sociálnej sieti.
viac
18.03.2024
Od pondelka funguje infolinka s informáciami pre voličov
Od pondelka 18. marca funguje infolinka pre prvé kolo prezidentských volieb. Voličom je k dispozícii počas pracovných dní od 7.30 do 15.30 h. V sobotu 23. marca, v deň volieb, bude fungovať od 7.00 do 22.00 h.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %