Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
10.09.2022 09:55

Výstava v štátnom archíve v Šali priblíži históriu polície a záchranných zborov


Pracovisko Štátneho archívu v Trnave - renesančný kaštieľ v Šali


Históriou zdravotníckych inštitúcií, hasičských a policajných zborov v okresoch Galanta, Šaľa a Dunajská Streda sa zaobera medzinárodná konferencia, ktorá sa v piatok kona v Šali.


Ako informovali organizátori, v šalianskom pracovisku Štátneho archívu v Trnave sa na konferencii zišli odborníci zo Slovenska, Maďarska a Českej republiky.      

Cieľom odbornej konferencie je odkryť mnohé "biele miesta" v našich dejinách. "Prednášky si napríklad všímajú zásluhy maďarskej a židovskej národnostnej menšiny pri rozvoji zdravotníctva, požiarnej a bezpečnostnej ochrany obyvateľstva regiónu. Budovaním zdravotníckych, policajných a hasičských inštitúcií sa v minulosti vytvárala pevná pôda pre všeobecný rozvoj regiónu," uviedli organizátori.       

Súčasťou konferencie je aj vernisáž výstavy s názvom Pomáhať, chrániť a zachraňovať. Návštevníkom predstaví zaujímavé archívne dokumenty, fotografie a ďalšie exponáty zapožičané z Múzea polície Slovenskej republiky, Vlastivedného múzea v Galante a z Mestského múzea - Fándlyho fara v Seredi. K realizácii výstavy prispeli aj mnohí jednotlivci, ktorí požičali archívu predmety, vyznamenania a dokumenty zo svojich súkromných zbierok. V šalianskom pracovisku Štátneho archívu v Trnave potrvá výstava do 30. júna 2023.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2017
V Šali pribudne sedem nových bezpečnostných kamier
V mestskej časti Veča v Šali pribudne sedem nových bezpečnostných kamier. Mesto na ne získalo 10 000 eur z Rady vlády SR pre prevenciu kriminality.
viac
15.08.2019
Dobrovoľní hasiči v Šali-Veči oslávia 140. výročie svojej existencie
Ukážkami výstroja i zásahovej techniky oslávi Dobrovoľný hasičský zbor v šalianskej mestskej časti Veča 140. výročie svojej existencie. V rámci osláv pripravili dobrovoľní hasiči v sobotu (17. 8.) program aj pre verejnosť.
viac
22.01.2020
V kaštieli vo Finticiach sprístupnili erbovú sálu rodu Dessewffyovcov
Erbovú sálu rodu Dessewffyovcov, ktorá v minulosti slúžila na reprezentačné účely, sprístupnili vo štvrtok po rekonštrukcii pre verejnosť. Nachádza sa v kaštieli v obci Fintice v okrese Prešov.
viac
03.12.2020
Šaľa zrekonštruovala vstup do renesančného kaštieľa
Mesto Šaľa obnovilo vstup do renesančného kaštieľa v meste. Rekonštrukcia bola spolufinancovaná na základe grantovej zmluvy z finančných prostriedkov poskytnutých občianskym združením Juvamen v sume 5000 eur, informovala samospráva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %