Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
04.10.2022 04:15

Vznikajúce envirocentrum bude vzdelávať ľudí o opeľovačoch


Ilustračná snímka.


Vo vzdelávacej včelnici Včelí kRaj v Lešnici neďaleko Kokavy nad Rimavicou vzniká environmentálne centrum, ktorého nosnou témou je hmyz a opeľovače.


Za projektom stojí tamojšie občianske združenie kRaj, ktoré už desať sezón vzdeláva deti i dospelých zo Slovenska i zo zahraničia o nezastupiteľnom význame hmyzu, opeľovačov a včiel.

"Našim cieľom je vytvárať priateľstvá medzi hmyzom a deťmi či dospelými. Často sa stretávame so strachom, niekedy až odporom k hmyzu, dokonca aj tomu pre nás užitočnému. Sme veľmi radi, že po našich zážitkových a bádateľských programoch od nás odchádzajú priatelia včiel a hmyzu," hovorí Soňa Keresztesová, krajinná architektka, ktorá okrem svojej kvetinovej záľuby, hrou a zážitkom predstavuje opeľovačov a včelie produkty.

Združenie v roku 2013 otvorilo v Lešnici na Slovensku prvú vzdelávaciu včelnicu Včelí kRaj, ktorá od apríla do septembra ponúka program najmä pre verejnosť, ale aj budúcich včelárov. Neskôr sa pridal program zameraný aj na samotárske včely a čmeliaky a ako posledný do areálu pribudol Motýlí dom, ktorý vtiahne návštevníkov do farebného sveta motýľov.

K blížiacim sa 10. narodeninám chcú dokončiť ďalší míľnik. Stavba envirocentra bude prebiehať od októbra 2022 do jari 2023 a už budúci rok bude slúžiť verejnosti. Na rekonštrukciu získali čiastočne peniaze z programu ACF Slovakia a ďalších menších grantov a tiež z vlastných zdrojov. Pre súčasné zvyšovanie cien im ešte nejaké financie chýbajú a preto zároveň spúšťajú crowdfundingovú kampaň na podporu centra.

"Naše aktivity sú viazané na včelársku sezónu a realizujeme program od apríla do augusta. Záujem škôl a verejnosti je ale počas celého roka a tak chceme premeniť náš včelín na centrum s celoročným programom. Envirocentrum nám takto umožní byť tu pre ľudí celý rok," ozrejmil David Turčáni, environmentalista, ktorý tento projekt spoluzakladal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.08.2016
Na Koliesku sa predstaví región Myjavy i ĽH Muzička
Lektorský workshop, určený nielen pre študentov etnografie a mladých folkloristov, otvorí vo štvrtok, 4. augusta v Kokave nad Rimavicou v okrese Poltár už 26. ročník obľúbeného festivalu ľudovej kultúry Koliesko.
viac
04.08.2018
Kokava nad Rimavicou má svoju prvú monografiu, má 760 strán
Obec Kokava nad Rimavicou v okrese Poltár má svoju prvú monografiu. Kniha má 760 strán, rozdelených do piatich sekcií, pričom sa na nej podieľalo 56 autorov.
viac
22.07.2021
Zo starého kina budú nájomné byty
Staré kino z konca 30. rokov uplynulého storočia prestavajú v Kokave nad Rimavicou v okrese Poltár na nájomné byty. Náklady na novú 11-bytovku by mali dosiahnuť takmer jeden milión eur.
viac
21.12.2021
V obci Lom nad Rimavicou majú nový náučný chodník
Náučný chodník „Od prameňa Rimavice ku prameňu Ipľa“ spája pramene dvoch významných riek Rimavice a Ipeľ, medzi ktorými sa rozprestiera aj obec Lom nad Rimavicou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %