Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
17.04.2024 11:10

Workshop ukáže verejnosti, ako si vypestovať zeleninu i na sídliskách


Ilustračná snímka (TASR)


Pestovaniu zeleniny na sídliskách bude venovaný workshop, ktorý v Topoľčanoch pripravuje radnica v spolupráci s organizáciou Živica v rámci projektu Klíma nás spája.


Ako uviedli organizátori, konať sa bude na Deň zeme 22. apríla od 16.30 h vo vnútrobloku na ulici Kpt. Žalmana, kde sa komunitný zeleninový záhon buduje.

Workshop je otvorený pre každého, kto sa zaujíma o pestovanie zeleniny na sídliskách. "Vlastné ovocie a zeleninu si vieme vypestovať takmer na akomkoľvek mieste. Pestovanie zeleniny na sídliskách zvyšuje biodiverzitu, priláka opeľovače a vytvára nielen estetický, ale aj úžitkový zelený priestor," vysvetlila koordinátorka projektu Klíma nás spája z organizácie Živica Katarína Lepešková.         

Pestovanie zeleniny na verejných priestranstvách má podľa nej viaceré špecifiká. "V prvom rade sa ľudia obávajú, že im úrodu niekto vyzbiera. Tu si treba uvedomiť, že ide o komunitné pestovanie a preto treba počítať, že sa niekto zo záhonu ponúkne. Úroda by preto nemala byť cieľom. Ďalšou výzvou by mohla byť dostupná voda, ktorú je ideálne zachytávať zo striech. Problém so vzniknutým bioodpadom sa zasa dá riešiť vybudovaním kompostoviska," dodala Lepešková.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2017
Mestská časť Košice-Juh má moderné uzamykateľné kontajnerovisko
Spoločnosť KOSIT a. s. odovzdala mestu a Mestskej časti Košice-Juh bezplatne do užívania nové uzamykateľné kontajnerové stanovište. Vzniklo v rámci pilotného projektu nových podzemných a uzamykateľných kontajnerových stanovíšť.
viac
21.06.2022
Mesto hľadá miesto na ovocný sad so vzácnymi starými odrodami
Mesto Topoľčany sa zapojí do projektu Zelený sad. Bude ho tvoriť 30 drevín. Pôjde predovšetkým o staré vzácne odrody jabloní, hrušiek a jedlých trvaliek.
viac
19.09.2022
Na sídliskovom mestskom pozemku v Topoľčanoch vznikne nový ovocný sad
V Topoľčanoch vznikne tradičný ovocný sad so vzácnymi starými odrodami stromov. Sad vznikne v rámci projektu Zelený sad, za ktorým stojí občianske združenie (OZ) Živica.
viac
15.04.2024
Hľadáme majiteľov komunitných záhrad, ktorí si vypestujú vlastnú zeleninu
Vlastnú mrkvu, paradajky alebo čerstvú pažítku si budú môcť vypestovať aj Mikulášania, ktorí bývajú v sídliskovom paneláku. Radnica poskytuje vybrané verejné priestranstvá na pestovanie plodín či záhonov, navyše podporí každého pestovateľa záhradníckymi potrebami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %