Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
22.01.2024 07:55

Základná škola získala dotáciu z Envirofondu


Ilustračná snímka


Základná škola získala dotáciu v hodnote 8-tis. eur zo Zeleného vzdelávacieho fondu. Jej projekt s názvom Kvitnúca škola sa snaží zmenšovať dopady zmeny klímy.


Envirorezort poskytol v piatom ročníku Zeleného vzdelávacieho fondu z Envirofondu celkovo 1.062.063,77 eura, ktoré si rozdelilo 151 projektov. 14 projektov ostalo bez podpory a 50 odborná porota vyradila. Spolu bolo rozpracovaných až 470 žiadostí. Finančné prostriedky vo fonde boli navýšené o 262.806,69 eura z necelých pôvodných 800.000 eur.

Základná škola v Beluši zamerala svoj projekt na krajinné prvky so vzťahom k zmene klímy. Ich projekt Kvitnúca škola sa sústredí na zber dažďovej vody v osadenej nadzemnej nádrži a následné využitie tejto vody pri zavlažovaní vybraných rastlín. V centrálnej časti školy by mali vzniknúť trvalkové záhony s kostrovitými drevinami.

„Realizáciou projektu sa žiaci naučia ako efektívne hospodáriť s vodou a ako zabezpečiť revitalizáciu, ochranu a starostlivosť o zeleň,“ hodnotí klady projektu riaditeľka Základnej školy v Beluši Edita Horváthová.

Základná škola v Beluši v zriaďovateľskej pôsobnosti obce Beluša nadväzuje na predchádzajúce aktivity, ktorými sa snaží zapojiť do boja proti klimatickým zmenám. V minulom roku získala škola 2 200 eur z environmentálnej schémy Trenčianskeho samosprávneho kraja s názvom Zelené oči, vďaka ktorým vybudovali v areáli školy dažďovú záhradu. Po náhradnej výsadbe stromov na piatich belušských miestach sa tak obec dočká ďalšieho zeleného projektu, ktorý reaguje na súčasný stav životného prostredia.

 

Petra Martišová

Autor: (ts-OcÚ Beluša, Petra Martišová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2016
Mesto plánuje zmodernizovať dielne na základných školách
Mesto Levice plánuje vybaviť novým náradím a technickým príslušenstvom dielne na základných školách. Zámerom je zvýšiť záujem školákov o technické vzdelávanie, čo si vyžaduje aj pracovný trh.
viac
21.03.2020
Obec Veľké Leváre získala dotáciu na zateplenie časti budovy základnej školy
Veľké Leváre budú môcť realizovať zateplenie aspoň časti budovy svojej základnej školy. Samospráva získala na tieto účely dotáciu vo výške 100 000 eur z Environmentálneho fondu. Obec o tom informuje na svojom webe.
viac
08.10.2021
Výzva pre školy na podporu rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky
Ministerstvo dopravy a výstavby SR vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na výstavbu, zmenu stavby, stavebné úpravy alebo rekonštrukciu cyklistickej infraštruktúry - zariadení (cykloprístrešky, cyklostojany) v areáloch základných a stredných škôl, resp. ich blízkom okolí.
viac
07.12.2023
Cyklostojany pre žiakov i zamestnacov školy
Mnoho žiakov i zamestnancov našej základnej školy využíva pri dochádzaní do práce a vzdelanie ako dopravný prostriedok bicykel. Obec Beluša sa snaží umocniť túto ekologickú voľbu okrem osvetových aktivít aj zvyšovaním technických a bezpečnostných štandardov v cyklodoprave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %