Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
25.10.2021 02:30

Zastupiteľstvo schválilo kúpu Sobraneckých kúpeľov


Snímka zdroj: Košice Online


Košický samosprávny kraj (KSK) odkúpi od súkromnej spoločnosti areál bývalých Sobraneckých kúpeľov za 769.000 eur. Schválilo to v pondelok Zastupiteľstvo KSK.


Chátrajúce kúpele v meste Sobrance sú nevyužívané od roku 2004, KSK má zámer obnoviť ich a revitalizovať.       

"Sobranecké kúpele boli označované ako slovenské Karlove Vary, čo svedčí o ich sláve a kvalite minerálnych zdrojov. Ich história siaha až do 14. storočia, máme zodpovednosť toto dedičstvo zachovať. Kúpele takmer dve desaťročia chátrali, zachraňujeme ich päť minút pred dvanástou," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Poukázal na to, že Sobranecké kúpele ležia  v okrese, ktorý nevyhnutne potrebuje nové pracovné miesta a príležitosti na rozvoj. "Predpokladáme, že obnova kúpeľného areálu by mohla do okresu Sobrance priniesť 80 až 120 pracovných miest, rozhýbať podnikateľské prostredie, turistický ruch a rozšíriť služby v regióne," konštatoval.  

Voda v Sobraneckých kúpeľoch je prírodná a silne mineralizovaná, je vhodná na liečbu kožných chorôb, niektorých chorôb vnútorných zažívacích orgánov aj ochorení pohybového ústrojenstva. Prirodzeným zdrojom sú štyri pramene a tri hydrogeologické vrty v areáli.       

Za účelom stanovenia všeobecnej hodnoty nehnuteľností, ktoré sú predmetom kúpy, boli vypracované dva znalecké posudky. Súčasným vlastníkom bývalého kúpeľného areálu je spoločnosť TRADE City, a. s., ktorá je v likvidácii.       

Poslanci sa vo vystúpeniach zhodli, že sobraneckému regiónu treba pomôcť, niektorí však zároveň upozorňovali na riziká, nakoľko sa KSK podarí najmä z hľadiska financií zabezpečiť obnovu a rozvoj kúpeľov. Za kúpu hlasovalo 51 poslancov, proti nebol nikto a jeden sa zdržal hlasovania.       

Pôjde už o druhú takúto kúpu zo strany KSK, tento rok už odkúpil za 346.000 eur areál chátrajúcich Turzovských kúpeľov v Gelnici s cieľom zabezpečiť ich komplexnú obnovu.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.08.2018
Na pretekoch sa predstavili furmani s ôsmimi konskými záprahmi
Na Furmanských pretekoch, ktoré sa v nedeľu uskutočnili v areáli niekdajších Sobraneckých kúpeľov, sa predstavili furmani s ôsmimi konskými záprahmi. Súťažili v troch disciplínach, v jednej z nich si zmerali sily prvýkrát.
viac
25.02.2019
Zastupiteľstvo KSK schválilo dotácie pre poskytovateľov sociálnych služieb
Poskytnutie dotácie pre 31 neverejných poskytovateľov sociálnych služieb v celkovej výške 317 000 eur v pondelok schválilo Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK). Peniaze pôjdu z centrálnej rezervy krajského rozpočtu.
viac
20.02.2021
Zastupiteľstvo KSK schválilo kúpu Turzovských kúpeľov
Košický samosprávny kraj (KSK) odkúpi od súkromnej spoločnosti areál bývalých Turzovských kúpeľov v katastri mesta Gelnica za 346.000 eur. Schválilo to v piatok Zastupiteľstvo KSK.
viac
13.12.2021
Schválený rozpočet KSK na rok 2022 je v objeme 346 miliónov eur
Košický samosprávny kraj (KSK) bude v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom na úrovni 346,8 milióna eur. Krajskí poslanci to schválili na pondelkovom zasadnutí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %