Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
24.07.2020 08:05

Zjednodušenie povinností voči sociálnej poisťovni


Ilustračná snímka.


Sociálna poisťovňa informuje o zjednodušení niektorých povinností voči sociálnej poisťovni. Zákon, ktorého cieľom je zlepšiť podnikateľské prostredie (tzv. podnikateľské kilečko), bol dnes publikovaný v Zbierke zákonov SR, čím nadobudol právoplatnosť.


Rôzne doterajšie povinnosti voči Sociálnej poisťovni však zostávajú v platnosti do konca roka 2020 a nové postupy sa budú uplatňovať až od januára 2021.

V sociálnom poistení s účinnosťou od 1. januára 2021 zavádza „podnikateľské kilečko“ nasledovné zmeny:

Vo vzťahu k zamestnávateľom sa ruší povinnosť zamestnávateľa:

a, odhlásiť sa z registra zamestnávateľov vedeného Sociálnou poisťovňou do ôsmich dní odo dňa, v ktorom nezamestnáva už žiadneho zamestnanca (Sociálna poisťovňa automaticky ukončí registráciu zamestnávateľa v registri zamestnávateľov na základe odhlásenia posledného zamestnanca z registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia)

b, oznamovať Sociálnej poisťovni:

1. zmeny v údajoch jeho zamestnanca: priezviska vrátane všetkých predošlých priezvisk, mena, dátumu a miesta narodenia, stavu a miesta trvalého pobytu, identifikačného čísla sociálneho zabezpečenia fyzickej osoby (rodného čísla) - zmenu uvedených údajov bude Sociálna poisťovňa získavať iba z Registra fyzických osôb

2. zmenu údaju o dni vzniku pracovného pomeru a skončenia pracovného pomeru alebo iného právneho vzťahu k zamestnávateľov - tieto údaje Sociálna poisťovňa zisťuje v súvislosti s plnením povinnosti zamestnávateľa prihlásiť a odhlásiť zamestnanca do/z registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia

3. začiatok a skončenie čerpania materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky zamestnancom.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2020
ZMOS požiadal poslancov parlamentu o legislatívnu aktivitu kvôli kuchynskému bio
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na poslankyne a poslancov parlamentu, ktorí pôsobia v samospráve. Dôvodom je požiadavka o poslaneckú zmenu zákona o odpadoch vo vzťahu ku kuchynskému bioodpadu.
viac
27.11.2020
Žilina začne triediť kuchynský odpad
Mesto Žilina bude od 1. januára 2021 triediť biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. Hovorca mesta Vladimír Miškovčík pripomenul, že povinnosť zabezpečiť triedenie majú všetky mestá a obce na Slovensku.
viac
19.02.2021
Sociálna poisťovňa informuje zamestnávateľov
Sociálna poisťovňa informuje zamestnávateľov, aby zvýšili pozornosť pri kontrole povinných mesačných výkazov za január 2021.
viac
24.08.2021
ZMOS žiada stiahnuť zákon o ochrane prírody a krajiny z rokovania parlamentu
Združenie miest a obcí Slovenska ZMOS odmieta návrh zákona o ochrane prírody a krajiny ako celok a navrhuje návrh zákona stiahnuť z rokovania NR SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %