Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
06.04.2023 07:45

Zničeným budovám po požiari dodajú rezivo Lesy SR a ZSD SR


Na snímke jeden zo zhorených objektov v Banskej Štiavnici. Snímka zdroj: (tasr).


Členské spoločnosti Drevárskej sekcie Zväzu spracovateľov dreva (ZSD) SR sa spolu so štátnym podnikom Lesy SR rozhodli solidárne prispieť na obnovu drevených krovov a striech poškodených budov v Banskej Štiavnici, ktoré postihol nedávny požiar.


Mestu Banská Štiavnica ponúkli dodávku stavebného reziva pre tých, ktorí ho najviac potrebujú. Uviedol to prezident zväzu Peter Zemaník.

Mesto má v najbližších dňoch v spolupráci s vlastníkmi zničených budov zostaviť špecifikáciu potrebného materiálu na zakrytie striech a na odvrátenie ďalších hroziacich škôd na historických budovách.

"Zväz má zámer poskytnúť Banskej Štiavnici rezivo v objeme dodávky dvoch kamiónov, ktoré adresne dodá na rekonštrukciu striech. Prvá fúra s objemom približne štyri kubické metre stavebného reziva rôznych sortimentov odišla už 31. marca z píly Roven Hriňová, ktorú si odviezol Ján Adamský, vlastník nehnuteľnosti, v ktorej bola známa reštaurácia a ktorá je v bezprostrednom susedstve domu Maríny, kde požiar vypukol a začal sa šíriť na okolité nehnuteľnosti," uviedol Zemaník. "Dohoda bola operatívna a potrebný materiál sme pripravili prednostne na počkanie," uviedol konateľ firmy Ján Báťka.

"Sme pripravení poskytnúť naše piliarske kapacity na porez aj pre ostatných vlastníkov poškodených budov. V úzkej spolupráci so štátnym podnikom Lesy SR a s dotknutými subjektmi pripravíme stavebné rezivo v celkovej hodnote približne 30 000 eur. Na jeho produkciu sa poskladajú všetky členské spoločnosti Drevárskej sekcie ZSD SR rovnakým dielom," doplnil Zemaník.

Firmy združené v ZSD SR pomohli s drevom aj v roku 2021, keď tornádo zničilo niekoľko desiatok domov na južnej Morave.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.01.2021
V roku 2021 chystá B. Štiavnica aj niekoľko väčších investícií
Mesto Banská Štiavnica ešte nemá schválený rozpočet na rok 2021, poslanci o ňom budú hlasovať na niektorom z najbližších mestských zastupiteľstiev. Potvrdila to primátorka Nadežda Babiaková s tým, že v návrhu rozpočtu sa našiel priestor aj na niekoľko väčších investícií.
viac
22.12.2021
Ochrana a obnova lesa musia mať prednosť pred finančným ziskom z predaja dreva
Hospodárenie v lesoch na Slovensku sa riadi nejednotnými pravidlami, investície do obnovy a výsadby lesa sú nedostatočné. Trvalo udržateľné hospodárenie s drevom s dôrazom na spoločenskú a ekologickú hodnotu lesa by malo mať podľa predsedu NKÚ SR Karola Mitríka prednosť pred ziskom z predaja dreva.
viac
30.11.2022
Kalvária v H. Rovni je už na zozname NKP, mesto ju chce obnoviť
Kalváriu v Hornej Rovni nad Banskou Štiavnicou zapísali v týchto dňoch do zoznamu národných kultúrnych pamiatok (NKP). Aj keď územie, kde sa kalvária nachádza, patrí do katastra Štiavnických Baní, o zápis požiadalo mesto Banská Štiavnica, ktorého je kalvária majetkom.
viac
21.06.2023
Na obnovu zhorených budov sa cez Donio vyzbieralo 208 595 eur
Celkom 4573 individuálnych a firemných darcov sumou 208 595 eur prispelo na obnovu požiarom poškodených budov v Banskej Štiavnici prostredníctvom dobročinnej zbierky neinvestičného fondu Donio. Fond vyhlásil zbierku pomoci mestu ešte v deň vzniku marcového požiaru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %