Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
10.10.2023 03:55

Zverejnili informácie týkajúce sa valorizácie pomoci v hmotnej núdzi


Snímka zdroj: Shutterstock


Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR zverejnilo informácie týkajúce sa valorizácie pomoci v hmotnej núdzi.


Ako ďalej  rezort uvádza, novela zákona o pomoci v hmotnej núdzi (zákon č. 417/2013 Z. z.) prináša predsunutú valorizáciu súm pomoci v hmotnej núdzi. Dávky, ktoré sú na ňu naviazané, sa tak z pôvodne stanoveného 1. januára 2024 zvyšujú už od 1. októbra 2023. Cieľom je adresná pomoc pre najodkázanejšie skupiny obyvateľov na zmiernenie nepriaznivých následkov rastúcej inflácie. Príjemcovia dostanú zvýšené sumy pomoci vyplatené v novembri 2023.

Novela zákona o pomoci v hmotnej núdzi (zákon č. 417/2013 Z. z.) prináša predsunutú valorizáciu súm pomoci v hmotnej núdzi. Dávky, ktoré sú na ňu naviazané, sa tak z pôvodne stanoveného 1. januára 2024 zvyšujú už od 1. októbra 2023 . Cieľom je adresná pomoc pre najodkázanejšie skupiny obyvateľov na zmiernenie nepriaznivých následkov rastúcej inflácie. Príjemcovia dostanú zvýšené sumy pomoci vyplatené v novembri 2023.

Opatrením ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR č. 377/2023 Z. z. o úprave súm pomoci v hmotnej núdzi sa zvýšila dávka v hmotnej núdzi, ochranný príspevok, aktivačný príspevok, príspevok na nezaopatrené dieťa alebo príspevok na bývanie.

Cieľom predsunutej valorizácie je zabezpečiť pokrytie zvýšených výdavkov na bývanie, energie, stravu, základné vybavenie a potreby pre dieťa z dôvodu rastúcej miery inflácie, ktorá je spôsobená ekonomickými dôsledkami pandémie COVID-19 či vojnovým konfliktom na Ukrajine.

Aj týmito krokmi sa ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny snaží o adresnejšie, efektívnejšie a administratívne menej náročné poskytovanie pomoci osobám, ktoré sú na ňu odkázané

Detaily Opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR č. 377/2023 Z. z. o úprave súm pomoci v hmotnej núdzi nájdete TU.

 

 

 

Autor: (Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2017
Ružinov aj tento rok pomôže rodinám v núdzi vianočným príspevkom
Rodiny s nezaopatrenými deťmi v hmotnej alebo náhlej núdzi, ktoré majú trvalý pobyt v bratislavskom Ružinove, môžu mať aj tento rok o čosi pokojnejšie vianočné sviatky. Miestna samospráva im opäť pomôže vianočným finančným príspevkom, ktorý je od 140 do 190 eur, a to v závislosti od počtu detí.
viac
18.10.2017
Prievidzský úrad práce zriadil odevnú banku
Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Prievidzi zriadil vo svojich nevyužívaných priestoroch odevnú banku. Jeho zamestnankyne tam pracujú vo voľnom čase, ich pomoc je podľa nich na rozdiel od podobných zariadení adresná a realizujú ju po celom okrese.
viac
23.03.2020
NÚDCH poskytuje psychologickú podporu pre rodičov, ktorí sú doma s deťmi
V aktuálnej situácii týkajúcej sa pandémie nového koronavírusu a núdzového stavu Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) poskytuje psychologickú pomoc nielen pre svojich zdravotníkov, ale aj pre rodičov, ktorí trávia doma čas so svojimi deťmi.
viac
11.09.2020
Monitoring rozpočtu verejnej správy z pohľadu NKÚ
NKÚ v priebežnom monitoringu vývoja štátneho rozpočtu verejnej správy upozorňujú aj na nedostatočné čerpanie európskej finančnej pomoci, ktoré je na úrovni 35 %.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %