Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.11.2019 11:05

Mesto Lučenec chce obnoviť secesnú vilu na Jókaiho ulici, žiada o dotáciu


Secesná vila na Jókaiho ulici v Lučenci. (zdroj: www.lucenec.sk)


Samospráva Lučenca požiada Ministerstvo kultúry (MK) SR o dotáciu na obnovu areálu secesnej vily na Jókaiho ulici, ktorá slúži ako detské jasle. Celkový rozpočet projektu podávanej žiadosti je vyčíslený na 183.296 eur, z toho požadovaná dotácia činí 174.131 eur.


„Mesto Lučenec chce touto žiadosťou začať s rekonštrukciou záhradného altánku, ktorý je dlhodobo v havarijnom stave, ďalej s reštaurovaním parcelačného múru a zábradlia so štyrmi stĺpmi,“ konkretizuje samospráva v dôvodovej správe.       

Dodáva, že zámerom mesta je reštaurovať túto nehnuteľnú národnú kultúrnu pamiatku, keďže jej stav je dlhodobo nevyhovujúci a havarijný. „S finančnou podporou MK SR sa v rámci štyroch úspešných projektov podarilo spracovať technické dokumentácie potrebné k obnove pamiatkovo chráneného objektu,“ podotýka samospráva s tým, že prvý z uvedených projektov bol podaný v roku 2013.       

Ako uviedla v marci 2019 v rámci prípravy jednej z predchádzajúcich fáz obnovy vily primátorka Lučenca Alexandra Pivková, táto stavba je veľmi významnou pamiatkou Lučenca. „Máme tam už roky prevádzku mestských jaslí, ktorú chceme udržať, pretože je naozaj žiadaná a uvedomujeme si, že ako jedno z mála miest financujeme z rozpočtu takúto službu pre občanov,“ podotkla primátorka.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2019
Samospráva požiada o dotáciu na obnovu areálu secesnej vily
Samospráva Lučenca požiada Ministerstvo kultúry SR o dotáciu na obnovu areálu secesnej vily na Jókaiho ulici, ktorá slúži ako detské jasle. Predpokladaný rozpočet projektu je vo výške viac ako 162.000 eur, mesto ho bude spolufinancovať piatimi percentami.
viac
16.06.2020
Mesto má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu MsKC
Žiarska samospráva má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu mestského kultúrneho centra (MsKC). V súvislosti s jeho aktuálnym stavom už dlhšie hovorí o potrebe rekonštrukcie.
viac
02.05.2022
Mesto chce takmer za dva milióny eur zrevitalizovať dvojicu vnútroblokov
Mesto Lučenec chce s pomocou eurofondov zrevitalizovať dvojicu vnútroblokov za celkovú sumu takmer dva milióny eur.
viac
19.08.2023
Hnúšťa získalo vyše 130-tis. eur na vybavenie interiéru Petrivaldského vily
V zrekonštruovanom historickom objekte plánuje samospráva zriadiť turistické informačné centrum a historicko-literárne múzeum. Pre TASR to uviedla vedúca oddelenia projektového riadenia, školstva a sociálnych vecí Mestského úradu Hnúšťa Michaela Hroncová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %