Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
18.04.2019 03:00

Neprofesionálni divadelníci budú súťažiť a vzdelávať sa


Biskupský kaštieľ v Močenku. Foto: mocenok.sk


Mladí i dospelí neprofesionálni divadelníci sa zídu v Močenku na krajskej postupovej súťaži Na scénu 2019. Divadelné kolektívy z Nitrianskeho kraja čaká od 26. do 28. apríla okrem samotných vystúpení aj množstvo vzdelávacích aktivít.


Ako informovali organizátori, pre účastníkov sú pripravené odborné rozborové semináre a hodnotenia poroty s tvorcami a divákmi. „Súčasťou programu sú aj individuálne konzultácie, tematická divadelná dielňa a kritický seminár. Projekt Na scénu 2019 je určený aj divadelníkom, ktorí nemajú v tejto sezóne pripravené súťažné predstavenie. Na krajskej prehliadke sa môžu zúčastniť ako pozorovatelia, diváci či účastníci tvorivých dielní a načerpať tak inšpiráciu do budúcej tvorby,“ uviedla Silvia Bartáková z Krajského osvetového strediska (KOS) v Nitre, ktoré podujatie organizuje.

Súčasťou programu bude aj workshop zameraný na takzvaný storytelling, čiže rozprávačstvo. Jeho základom je vystúpenie jednotlivca pred divákmi, ktorý hovorí sám za seba, nehrá teda žiadnu rolu a pred publikom rozpráva príbeh. „Storytelling alebo rozprávačstvo u nás nie je veľmi známe. Takéto predstavenie možno poňať aj ako celok, dať mu rámec a podobu inscenácie alebo sa môže nechať rozdelené na jednotlivé časti samostatných príbehov. Tento workshop bude viesť lektorka Martina Jánošíková zo spolku Príbehom na stope,“ doplnila Bartáková.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2016
Cez víkend budú v Tatrách Svište na Plese
Štrbské Pleso bude už šiesty rok po sebe v predposledný prázdninový víkend (27. - 28.8.) patriť rodinám s deťmi. Pripravené sú Svište na Plese, teda dobrodružná rodinná súťaž postavená na športovo–edukatívnom princípe, ktorý má v deťoch prebudiť záujem o pohyb na čerstvom vzduchu a o prírodu.
viac
09.11.2017
Kampane Do školy na bicykli sa zúčastnilo rekordných 31 000 žiakov
Dôkazom rastúceho záujmu o dochádzanie do školy alebo do práce na bicykli je tretí ročník národnej kampane Do školy na bicykli, ktorý priniesol rekordnú účasť.
viac
21.02.2018
Neprofesionálni divadelníci sa zídu na súťaži Javiskový škriatok
V Dome kultúry v Šali sa zídu neprofesionálni divadelníci z okresov Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce. Svoje umenie predstavia 28. februára a 1. marca na regionálnej postupovej súťaži Javiskový škriatok, ktorú pravidelne organizuje Krajské osvetové stredisko (KOS) v Nitre.
viac
09.03.2018
Turčianske divadelné dni 2018
Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja organizuje v dňoch 16. - 17. marca 2018 regionálnu postupovú súťaž a prehliadku neprofesionálneho divadla dospelých a neprofesionálneho divadla mladých Turčianske divadelné dni 2018.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %