Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
21.06.2019 09:05

Spolupráca BSK s Ústavom pamäti národa pokračuje


Župan Juraj Droba a predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ján Pálffy pri podpise Memoranda.


Doterajšiu vzájomnú spoluprácu Bratislavského samosprávneho kraja a Ústavu pamäti národa v stredu 19. júna oficiálne spečatili podpisom Memoranda ich zástupcovia županJuraj Droba a predseda Správnej rady Ján Pálffy.


Cieľom je presadzovanie spoločných záujmov v otázkach pripomínania si historických výročí obdobia neslobody a spolupráci na vzdelávacích, osvetových, kultúrnych podujatiach a projektoch.

„Je dôležité uchovávanie historických medzníkov pre ďalšie generácie. Preto s Ústavom pamäti národa intenzívne spolupracujeme. Aktuálne pracujeme na prípravách 30. výročia pádu železnej opony,“ priblížil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Bratislavská župa je už roky partnerom Festivalu Slobody, ktorý organizuje Ústav pamäti národa, kedy počas výročia novembrovej Nežnej revolúcie spoločne symbolicky uzavrú hranice na Cyklomoste slobody, ktorý práve vedie ponad bývalú železnú oponu. Spoločne odhalili pamätník pri Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi obetiam železnej opony, ktorý pripomína 42 mien obetí a symbolizuje komunistické Československo, ktoré oddeľovala od slobodného sveta rieka Morava. Ďalej usporiadali spomienkové podujatie a zároveň odhalili pamätník obeti zločinu proti ľudskosti Hartmuta Tautza. Ústav pamäti národa spolu s Bratislavským samosprávnym krajom každoročne odovzdávajú dekréty veteránom protikomunistického odboja.

„Ústav pamäti národa oceňuje dlhodobú spoluprácu s Bratislavským samosprávnym krajom pri organizovaní osvetových a vzdelávacích aktivít o období neslobody, ako aj pri zachovávaní pamiatky obetí totalitných režimov. Teší ma, že našu spoluprácu podpisom Memoranda symbolicky formalizujeme v roku 30. výročia pádu komunistického režimu,“ uviedol predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ján Pálffy.

Bratislavský samosprávny kraj a Ústav pamäti národa v Memorande o partnerstve a spolupráci medzi Bratislavským samosprávnym krajom a Ústavom pamäti národa deklarujú spoločnú vôľu k vzájomnej spolupráci vo všetkých oblastiach spoločného záujmu, vzájomnému informovaniu sa, či výmene pozitívnych skúseností. Bratislavský samosprávny kraj vyjadruje vôľu v rámci svojich možností a kompetencií  poskytnúť súčinnosť Ústavu pamäti národa pri napĺňaní cieľov činnosti ústavu, najmä pri  šírení myšlienok slobody a demokracie prostredníctvom vzdelávacích, osvetových a kultúrnych podujatí. Zároveň spolupracovať s Ústavom pamäti národa pri zvyšovaní povedomia obyvateľstva kraja o praktikách totalitných režimov, ako i pri preukazovaní náležitej úcty a pamiatky obetiam  totalitných režimov.

Autor: (ts-BSK-Lucia Forman)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2016
Deň otvorených dverí Ústavu pamäti národa
Ústav pamäti národa pripravil na štvrtok 20. októbra 2016 Deň otvorených dverí ÚPN. V čase od 9. do 16. hodiny bude v jeho sídle na Miletičovej 19 a v Archíve ÚPN na Miletičovej 7 prezentovaná činnosť inštitúcie.
viac
14.11.2018
Víkend zatvorených hraníc už v sobotu
Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s Ústavom pamäti národa už po tretí raz pripravili Víkend zatvorených hraníc ako sprievodné podujatia Festivalu Slobody.
viac
13.10.2020
V Záhorskej Bystrici vyrastie nový školský areál
V bratislavskej Záhorskej Bystrici by mal vyrásť nový školský areál. Vyplýva to z memoranda o spolupráci, ktoré podpísala mestská časť s hlavným mestom a Bratislavským samosprávnym krajom (BSK).
viac
19.11.2022
BSK: Memorandum o vzájomnej spolupráci so slovenským paralympijským výborom
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba a predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš podpísali Memorandum o vzájomnej spolupráci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %