Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.08.2018 04:11

Stredoveký deň nás opäť zavedie do minulosti


Ilustračný výrez plagátu - pozvánka


Historické Mariánske námestie v Žiline sa už po jedenásty raz premení na dejisko originálneho a obľúbeného podujatia s názvom Stredoveký deň, ktorý je už neodmysliteľnou súčasťou Žilinského kultúrneho leta.


Dobové remeslá, stredoveký tábor, dobýjanie slameného hradu, stredoveké hry pre deti, šermiarske súboje, dobový jarmok a ukážky stredovekého života. To všetko môžu zažiť Žilinčania v piatok 10. augusta 2018.

V priebehu desiatich rokov si Žilina prostredníctvom Stredovekého dňa pripomenula významné udalosti, ktoré sa výrazne zapísali do ďalšieho života mesta, predovšetkým bitky a boje z čias stredoveku. Počas všetkých ročníkov sa vystriedalo na podujatí viac ako 1 200 účinkujúcich a komparzistov. Aktuálny jedenásty ročník však prináša zmenu v koncepcii tohto podujatia a organizátori sa prikláňajú k takzvanej živej histórii. „Počas prvej dekády sme predstavili verejnosti všetky dôležité udalosti z dejín nášho mesta, preto bolo potrebné hľadať niečo nové a upraviť koncepciu Stredovekého dňa. Návštevníci sa tak tento rok môžu tešiť na viac starých remesiel a remeselníkov, ktorí budú svoje majstrovstvo predvádzať priamo pred ich očami. Svoje umenie predstaví kováč, krajčír, pisár, cinár či drotár,“ priblížila vedúca odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja mesta Žilina Ingrid Dolniková. Diváci uvidia ukážky lukostreľby, prezentáciu palných zbraní, dobové tance i historickú módnu prehliadku. Deti sa môžu do minulosti preniesť pri dobíjaní slameného hradu. Nebude chýbať stredoveká kuchyňa s ochutnávkou dobových jedál. Jedinečnú atmosféru doplní stredoveká hudba a o nezabudnuteľné zážitky sa postará fakír, fakľový sprievod a ohňová šou. „Už po jedenástykrát sa vrátime do minulosti a centrum mesta ožije stredovekým životom. Mariánske námestie a okolité uličky so svojim stredovekým pôdorysom a historickou atmosférou sú vhodné na pripomínanie si života našich predkov. Verím, že aj tento ročník priláka nadšencov histórie a spoločne precítime atmosféru starodávnych čias," uviedol žilinský primátor Igor Choma.

Stredoveký deň pripravuje mesto Žilina a občianske združenie FACTA NON VERBA, v spolupráci s Cechom Terra de Selinan, ktorý je expertom na podujatia s ukážkami živej histórie.

Autor: (ts-Barbora Zigová, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Staromestské slávnosti v Žiline opäť ponúknu pestrý program
Mesto Žilina pozýva na XXII. ročník Staromestských slávností, ktoré sa budú konať 26. - 28. mája.
viac
12.10.2019
Pýtajme slovenské - každý deň
Počas Národných dní na podporu ekonomiky Slovenka budeme v spolupráci s mestami a obcami vyzývať občanov, aby aktívne pristupovali k nákupom. Aby nielen nakupovali, ale aj komunikovali s predajcami a dávali im typy na dobré domáce produkty, aby ich upozorňovali, ak niečo v regáloch chýba.
viac
06.08.2022
Na Stredovekom dni v Žiline predstavili život remeselníkov a šľachticov
Stredoveký život remeselníkov a šľachticov predstavili v piatok na Mariánskom námestí v Žiline na podujatí Stredoveký deň. Podľa predsedu občianskeho združenia Cech Terra de Selinan Filipa Višňovského predviedli napríklad hygienu v stredovekom tábore či prácu pisára.
viac
29.07.2023
Život a remeslá v stredovekej Žiline pripomenuli na podujatí Stredoveký deň
Stredoveké remeslá, kuchyňu či boje mohli spoznať v piatok na Mariánskom námestí v Žiline návštevníci podujatia Stredoveký deň. Podľa primátora Žiliny Petra Fiabáneho je cieľom podujatia priblížiť to, ako mohlo mesto vyzerať v stredoveku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %