Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
22.10.2022 04:05

A. Krištín: Na Slovensku sa stále viac udomácňujú nepôvodné rastliny a živočíchy


Lienka východná, snímka: shutterstock


Stále viac sa u nás udomácňujú nové druhy inváznych rastlín a nepôvodné živočíšne druhy. Sú za tým zmena klímy, ale aj otvorenie sa krajiny svetu a s tým spojený pohyb ľudí a tiež meniaci sa charakter krajiny, keď sa polia a lesy menia na diaľnice, obchodné a priemyselné areály a zastavané plochy.


Pre TASR to uviedol ekológ a zoológ zvolenského Ústavu ekológie lesa SAV Anton Krištín.      

 "V posledných rokoch dochádza doslova k zamoreniu strednej Európy niektorými druhmi inváznych rastlín, ako je napríklad krídlatka japonská, slnečnica hľuznatá či netýkavka veľkokvetá," hovorí prírodovedec.       

Nepôvodné druhy rastlín podľa neho vytláčajú z tradičných území tie pôvodné, a tým sa na mnohých miestach strácajú opeľovače. "S inváznymi rastlinami k nám zároveň prichádzajú aj nepôvodné druhy živočíchov, ako napríklad lienka východná, ktorej výskyt je práve v tomto období markantný," uvádza ďalej. Na Slovensku už podľa neho v posledných dvoch rokoch hniezdi aj lastovička skalná či dažďovník skalný, ktoré sú typické pre južné oblasti Európy.       

Prírodovedci na Slovensku v poslednom období zaznamenali nielen výskyt invázneho hmyzu či hniezdenie nepôvodného vtáctva, ale aj pohyb vyšších nepôvodných živočíchov. Krištín ako príklad uvádza šakala, ktorého pohyb už zaznamenali v celej južnej panónskej časti Slovenska. Zvyšujúcim sa výskytom najmä inváznych rastlín trpia naše pôvodné druhy. "Invázne druhy sú totiž veľmi adaptabilné, naučené žiť v rôznorodých ekologických podmienkach," pripomenul.       

Živnou pôdou pre invázne druhy rastlín a živočíchov je nielen zmena klímy, ale aj enormne zvýšený pohyb obyvateľstva už aj v krajinách strednej Európy a mohutná stavebná činnosť. "Zastavanosťou sa zabralo veľa poľnohospodárskej pôdy, čím došlo k výraznému zmenšeniu plochy výparu, vysušovaniu klímy a zvýšeniu teploty," pripomína.       

Ako uviedol na záver, keďže sa Slovensko stalo aj krajinou otvorenou migrácii obyvateľstva, musíme počítať aj s tým, že tieto skupiny ľudí môžu na naše územie prinášať aj nové formy organizmov, ako sú baktérie či vírusy. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2020
Medzinárodný deň lesov pripomína význam biodiverzity
Sobotný Medzinárodný deň lesov pripomína, že lesy sú biologicky najviac diverzifikovanými ekosystémami na Zemi. Vyskytuje sa v nich viac ako 80 percent druhov rastlín, živočíchov, hmyzu, húb, baktérií a viac ako 60 000 druhov drevín.
viac
30.04.2020
Príroda sa ponáhľa, už je tu aj peľ lipnicovitých tráv
Druhové spektrum peľu v ovzduší sa v minulom týždni rozšírilo o peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých a v teplejších oblastiach Slovenska aj o peľ pŕhľavovitých rastlín. Peľová sezóna brezy prešla svojim vrcholom, ale naďalej dosahovala veľmi vysoké denné koncentrácie na väčšine územia.
viac
17.09.2020
Šakal zlatý nie je na Slovensku "exotikou"
Šakal zlatý už nie je na území Slovenska exotickým druhom. Tvrdia to ochranári zo Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat na základe záberov z fotopascí nainštalovaných v území senianskej depresie v okresoch Michalovce a Sobrance.
viac
07.06.2021
Červený zoznam ohrozených rastlín Slovenska obsahuje 1218 druhov
Červený zoznam ohrozených rastlín Slovenska obsahuje 1218 druhov. Takmer 34 percent z pôvodných druhov flóry je v súčasnosti do istej miery ohrozených. Z toho je 66 druhov regionálne vyhynutých a ďalších 17 druhov je pravdepodobne vyhynutých.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %