Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
01.11.2017 11:19

A. Hrnčiar sa po zrušení nútenej správy v Martine nevzdá funkcie primátora


Podpredseda NR SR a primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar. Snímka zdroj: (martin.sk).


Podpredseda Národnej rady SR Andrej Hrnčiar sa nevzdá funkcie primátora mesta Martin, hoci tomu už zrušili nútenú správu.


Hrnčiar ešte pred rokom a pol hovoril, že keď sa mesto dostane z nútenej správy, odstúpi. Zmenu rozhodnutia agentúre potvrdil Hrnčiar s tým, že hoci teraz neodstúpi, v ďalších komunálnych voľbách už za primátora kandidovať nebude.       

Zmenu postoja odôvodňuje tým, že vlani hovoril o odchode z funkcie mysliac si, že mesto sa z nútenej správy dostane v priebehu niekoľkých týždňov. "Z týždňov sa ale stal rok a pol," poznamenal Hrnčiar. Vysvetlil, že ak by teraz odstúpil, Martinčania by museli ísť do doplňovacích volieb, ktoré by boli asi polroka pred riadnymi komunálnymi voľbami. "Teda v priebehu polroka by museli voliť dvakrát, a to by mohlo spôsobiť komplikácie," myslí si. Riadne komunálne voľby budú na budúci rok.       

Zdôraznil, že za vedenie mesta neberie plný plat, iba minimálnu mzdu a aj tú dáva na podporu projektov a jednotlivcov. Zákon poslancom dovoľuje brať len jeden plný plat a za ostatné funkcie môžu poberať minimálnu mzdu.       

V nútenej správe sa mesto Martin ocitlo po tom, čo ju tam 24. marca 2016 zaviedlo ministerstvo financií. Nútená správa je výsledkom kauzy okolo vybudovania lyžiarskeho strediska na Martinských holiach, ktorá sa začala v roku 1995.       

Teraz ministerstvo financií nútenú správu zrušilo. Po doplatení dlhu vo výške viac ako 6 miliónov eur pred niekoľkými týždňami to znamená, že v meste sa opäť rozbehnú investičné projekty, podpora kultúry, športu a iných oblastí. Informovala o tom hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2017
Jednotný systém ekonomickej agendy v rôznych inštitúciách
Ekonomická agenda v rôznych štátnych či samosprávnych inštitúciách by mohla mať v budúcnosti jednotný systém.
viac
04.10.2017
Zákon roka je hotový
Ministerstvo financií SR (MF SR) dokončilo návrh rozpočtu verejnej správy na najbližšie tri roky, ktorý napĺňa ciele programového vyhlásenia vlády a je v súlade s medzinárodnými záväzkami vyplývajúcimi z nášho členstva v eurozóne.
viac
02.06.2020
Obce nie sú povinné vypĺňať dotazník
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky doručilo Združeniu miest a obcí Slovenska usmernenie ohľadom informačných systémov verejnej správy z pohľadu základnej služby.
viac
28.09.2020
Kľúčové opatrenia v oblasti daní v dôsledku korony
Národná rada SR tento týždeň schválila novelu zákona č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej ľudskej nákazlivej choroby COVI-19 v znení neskorších predpisov, z ktorej vyplývajú kľúčové opatrenia z oblasti daní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %