Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
14.03.2023 05:30

Aj zemiakové lupienky majú svoj deň. Viete, kam s obalom z nich?


Ilustračná snímka.


Zemiakové lupienky majú svoj deň. Pochúťka, ktorá je považovaná za nepriateľa zdravého stravovania a štíhlej línie, dnes oslavuje.


Práve 14. marec je považovaný za Deň zemiakových čipsov. A hoci väčšina obalov, do ktorých sa čipsy balia, sú z plastov, stále ich Slováci nevedia správne triediť.

Zemiakové čipsy sú bežne dostupnou a obľúbenou pochutinou v množstve slovenských domácností. Faktom však je, že hoci sa obsah balíčka čipsov teší veľkej obľube, obaly z tejto pochutiny nie vždy končia v správnom kontajneri. Z prieskumu OZV ENVI - PAK vyplýva, že plastové obaly zo slaných pochutín triedi len necelá polovica ľudí (47 %).

Väčšina obalov od čipsov patrí do koša na plasty

Aj napriek tomu, že väčšina čipsov sa balí do plastových obalov, stále ich nevie veľká časť ich konzumentov správne triediť. Dáta z prieskumu, ktorý minulý rok uskutočnila Organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí Slovenska, ukazujú, že plastové obaly zo slaných pochutín triedi necelá polovica ľudí – len 47 %.

Ako si určite zákazníci všimli, najčastejšie sa čipsy balia do vrecúšok, ktoré patria do zberných nádob na plasty. Niektoré sa balia do tuby, ktorá pozostáva z viacerých druhov obalov – samotnú tubu treba potom vytriediť ako nápojové kartóny, vrchnáčik býva z plastu.

O tom, v ktorom koši nakoniec obaly od zemiakových lupienkov skončia, rozhoduje samotný spotrebiteľ. Preto je dôležité, aby bola verejnosť dobre informovaná o správnom triedení. „V prvom rade by sme si mali všímať označenia a symboly na samotných obaloch, ktoré nás informujú o tom, z akého materiálu je obal vyrobený. Uvedomujeme si však, že nie všetci týmto symbolom rozumejú. Preto sa nám osvedčilo ukazovať na konkrétnych príkladoch, ako obaly – napríklad aj od obľúbených čipsov správne triediť. Ľudia si to potom lepšie zapamätajú,“ vysvetľuje Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK.

Priemerný Slovák skonzumuje ročne približne kilogram

Odhaduje sa, že v priemere za rok skonzumuje každý jeden z nás približne 1 kg zemiakových lupienkov. Nie je to málo, avšak na Britov, ktorí kraľujú tomuto pomyselnému rebríčku, ani zďaleka nemáme. Tí zjedia ročne až 3 kg na osobu. Každý Ír zje 2,7 kg čipsov ročne a spolu s Austrálčanmi sú hneď druhí v tomto rebríčku.

Kým Slováci preferujú klasické solené, ale aj paprikové a slaninkové príchute, vo Veľkej Británii majú radi aj netradičnejšie príchute, ako napríklad homár, pesto, čierne korenie či ocot. Keď zájdeme ešte ďalej, tak napríklad v Japonsku nájdete čipsy s príchuťami, ako sú rybie ikry, sója, pečené huby, chobotnica či čerešňové kvety a v Číne dokonca aj uhorkové.

Určite sa viacerí nadšenci tejto pochúťky zamýšľajú aj nad tým, prečo sa javia obaly z čipsov „poloprázdne“? Je to preto, že v obaloch sa nachádza dusík, ktorý sa stará o ochrannú atmosféru, a ktorý chráni čipsy pred oxidáciou, a tak ostávajú dlho čerstvé, chrumkavé a v požadovanej kvalite.

Za vznik čipsov vďačíme nespokojnému zákazníkovi v reštaurácii

Traduje sa, že zemiakové čipsy vznikli v polovici 19. storočia v americkom štáte New York zhodou okolností ako pomsta nespokojnému zákazníkov v reštaurácii. Kuchár zemiaky nakrájal na veľmi tenké plátky, osmažil na oleji a naschvál presolil. Postupne sa čipsy rozšírili po celých Spojených štátoch a začiatkom 20. storočia expandovali do celého sveta. Prvé príchute – syr a cibuľa prišli na trh v roku 1954.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2016
Nebuď lenivý a trieď odpad! Pomôže ti Triedime.sk!
Umývaš si zuby, došla ti pasta a ty sa rozhoduješ kam s tubou? Do komunálu? Do žltého kontajnera? Alebo si si s priateľmi na párty objednal pizzu a obal z nej je mastný? Kam s ním? Priznaj si, že aj tvoje triedenie by mohlo byť lepšie a mohol by si byť zodpovednejší. Lenivosťou ďaleko nezájdeme!
viac
06.09.2016
Šetrite miesto v kontajneri. Ušetríte aj v peňaženke
Nápojové kartóny z džúsov, mlieka alebo vína a PET fľaše rôznych veľkostí sú používané v globálnom meradle. Ročne sa na Slovensku predajú stovky milióny nápojových kartónov a PET fliaš. Vzhľadom na ich objemnosť kladú vysoké nároky na skladovanie vyprázdnených obalov.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
07.07.2023
Dobré ekologické návyky si zbaľte aj na festival
Na festivale si chce človek vychutnať dobrú hudbu, dobré jedlo, stretnúť priateľov, vypočuť si zaujímavé diskusie a nasať atmosféru oddychu a relaxu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %