Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.01.2022 08:40

B.Gröhling:Najvýraznejším problémom regionálnych škôl je chýbajúca digitalizácia


Na archívnej snímke z 15. decembra 2021 žiak 7. ročníka druhého stupňa základnej školy počas dištančnej formy online vzdelávania v Trebišove. Snímka zdroj: (tasr).


Najvýraznejším problémom škôl v jednotlivých regiónoch je digitalizácia, ktorá podľa ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislava Gröhlinga nie je na takej úrovni, ako by bolo v časoch pandémie potrebné. Skonštatoval to po stredajšej návšteve štyroch škôl v Spišskej Novej Vsi.


„Pri dištančnom vzdelávaní sa nám niektorí žiaci nevzdelávajú tak plnohodnotne, ako by sme chceli. Filozofia na ministerstve školstva je, že ak nedokážeme vybaviť každého žiaka, v rámci tých 700 000 detí, ktorých máme v systéme, tak by sa na školách vytvárali špeciálne učebne. V rámci nich by sa jednotlivé počítače mohli požičiavať žiakom domov, ktorí by sa tak mohli plnohodnotne vzdelávať dištančnou formou,“ uviedol Gröhling. Minister verí, že prvé takéto učebne by mohli byť v niektorých školách už v tomto roku.

Šéf rezortu školstva zároveň vníma modernizačný dlh na obnovu vonkajších a vnútorných priestorov škôl, ktorý je podľa neho veľmi kritický. „Hýbeme sa v rámci požiadaviek na úrovni okolo 50 miliónov eur, ktoré by bolo potrebné naliať do obnovy budov. To je to najvýraznejšie, čo pociťujeme na celom Slovensku a aj tu v Spišskej Novej Vsi,“ skonštatoval minister, ktorý na Spiši pred viac ako 20 rokmi spúšťal vzdelávacie projekty.

V súvislosti s nastupujúcou vlnou koronavírusového variantu omikron upozornil, že ako reakciu na možný výpadok učiteľov ministerstvo pripravilo projekt, v rámci ktorého môžu školy žiadať o finančné prostriedky na dočasné zamestnanie iných pedagógov. „Nárast prípadov je tak ako v celej spoločnosti, tak aj v školstve. Pociťujeme výpadky učiteľov z niektorých regiónov. Priebeh je však veľmi rýchly, oceňujem, že prišlo k skráteniu karantény na päť dní. To môže pomôcť, aby sa aj žiaci čo najrýchlejšie vrátili späť do škôl. Bol by som rád, keby sme pristúpili aj k individuálnej izolácii. Teda do karantény by šiel len pozitívne testovaný žiak a ostatní spolužiaci, ktorí sú zdraví, by po otestovaní normálne pokračovali vo vzdelávaní,“ dodal minister.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2019
Mesto na obnovu Reduty dotáciu nezískalo, bude hľadať iné zdroje
Mesto Spišská Nová Ves zatiaľ nezískalo dotáciu na rekonštrukciu budovy Reduty. Potvrdil to primátor mesta Pavol Bečarik s tým, že radnica bude na obnovu historickej dominanty námestia hľadať aj iné zdroje.
viac
28.04.2020
Pamätnú knihu mesta Spišská Nová Ves zo 14. storočia zreštaurovali
Pamätnú knihu mesta Spišská Nová Ves z rokov 1383 až 1632 zreštaurovali. Ako povedal riaditeľ Štátneho archívu v Košiciach Richard Pavlovič, obsahuje jeden z troch najstarších zápisov v mestskej knihe na Slovensku, zapísané je v nej aj takzvané spišské právo - Zipser Wilkür.
viac
23.10.2020
Rezort školstva podporí digitálne technológie na školách
Ministerstvo školstva podporí sumou 6 miliónov eur nákup digitálnych technológií pre základné a stredné školy z vlastných zdrojov.
viac
12.03.2022
Plaváreň by po rekonštrukcii chceli opäť sprístupniť v apríli
Plaváreň v Spišskej Novej Vsi by chceli po rekonštrukcii znova sprístupniť verejnosti v apríli. Potvrdil to riaditeľ Správy telovýchovných zariadení mesta Vladimír Hovaňák s tým, že samotné práce sa začali v júli minulého roka a v súčasnosti sa dolaďujú posledné detaily.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %