Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
21.02.2023 03:20

BBSK čoskoro začne s obnovou SOŠ v Tornali, získal na ňu vyše 2,5 milióna eur


SOŠ v Tornali.


Strednú odbornú školu (SOŠ) v Tornali čaká rozsiahla modernizácia, Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), ktorý je jej zriaďovateľom, získal na tento účel dotáciu vo výške viac ako 2,5 milióna eur.


Obnovou prejde hlavná budova školy i aktuálne nevyužívaný objekt bývalej škôlky, projekt počíta aj s nákupom nového materiálno-technického vybavenia. Uviedla to hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

"Hlavným cieľom projektu je zvýšenie počtu žiakov školy na praktickom vyučovaní a tiež vytvorenie modernej výchovnej a vzdelávacej inštitúcie pre žiakov, pedagógov, odborných zamestnancov, účastníkov celoživotného vzdelávania, a to najmä z marginalizovaných rómskych komunít a sociálne slabších skupín z regiónu a okolia. Cieľom je zlepšenie ich sociálneho postavenia posilnením odborných zručností a následným úspešným uplatnením sa na trhu práce," priblížila hovorkyňa kraja.

Súčasťou projektu bude komplexná rekonštrukcia školského areálu, obnovou prejde hlavná budova SOŠ i objekt bývalej materskej školy. Budovy sa zateplia, vymenené budú okná, vykurovacie systémy a rekonštruované budú kompletne aj interiéry. V rámci nákupu vybavenia sa počíta s novými strojmi a zariadeniami pre stavebnú výrobu, spracúvanie dreva i krajčírov. Pribudne tiež úžitkový automobil s prívesným vozíkom, platforma zdieľaného servera či fitnes zariadenie.

Rekonštrukcia SOŠ v Tornali má podľa BBSK vďaka zvýšeniu energetickej hospodárnosti budov priniesť aj ekonomickú úsporu prevádzkových nákladov. Nákup nového materiálno-technického vybavenia a modernizácia priestorov má tiež prispieť k vyššej miere motivácie žiakov v rozsahu ich dochádzky a záujmu o vzdelanie a následnému zníženiu miery nezamestnanosti v regióne.

"Proces verejného obstarávania na stavebné práce a stavebný dozor je ukončený a úspešný uchádzač bol vyzvaný na podpis zmluvy o dielo, ku ktorému by malo dôjsť v najbližšom období s následným začatím stavebných prác. Projekt by mal prebiehať od marca do decembra 2023," dodala Štepáneková s tým, že kraj čoskoro vyhlási aj verejné obstarávanie na materiálno-technické vybavenie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Na obnove hradu Čabraď sa pracuje už 20 rokov
Už niekoľko víkendov odpracovali tento rok dobrovoľníci na obnove hradu Čabraď v okrese Krupina.
viac
22.03.2019
V školách BBSK začala plánovaná modernizácia učební a vybavenia
Dohromady 12 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja zmodernizuje svoje učebne a budovy spolu za vyše 7 miliónov eur. Na prvých školách aktuálne prebiehajú rekonštrukčné práce.
viac
21.06.2021
Stredná odborná škola vo Fiľakove sa môže pochváliť špičkovými dielňami
Spolu viac ako 1,1 milióna eur z dvoch projektov sa podarilo získať Strednej odbornej škole - Szakkӧzépiskola Fiľakovo. Z nich kompletne vynovila dielne praktického vyučovania, ktoré dnes slávnostne otvorili. Žiaci sa tak môžu vzdelávať na špičkových strojoch a získať lepšie uplatnenie v praxi.
viac
25.05.2022
Poltár získal z Fondu na podporu športu 304 543 eur na modernizáciu telocvične
Mesto Poltár získalo z Fondu na podporu športu finančné prostriedky na modernizáciu mestskej telocvične na Sklárskej ulici. Schválená dotácia predstavuje sumu 304 543 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %