Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
05.04.2022 12:35

BBSK ohľadom cyklocesty Štiavnická Anča stále rokuje s SPP, ŽSR a ŠOP


Ilustračná snímka.


K úplnému dokončeniu projektu cyklocesty, ktorá má po železničnej trati prepojiť Banskú Štiavnicu s Hronskou Dúbravou, chýba momentálne projektová dokumentácia pre stavebné povolenie a následná projektová dokumentácia na realizáciu stavby.


Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), ktorý bude tieto dokumenty zabezpečovať, musí totiž ešte predtým získať stanovisko plynárov a železníc, ktorých siete a pozemky sa nachádzajú v trase.

„V tejto chvíli sa usilujeme o získanie stanoviska SPP – Distribučná k súbehu cyklocesty a vysokotlakového plynu, rovnako prebiehajú rokovania so Štátnou ochranou prírody, kde sa snažíme dospieť ku kompromisu pri umiestnení cesty v chránenom území,“ uviedla hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková. „Súbežne rokujeme so Železnicami Slovenskej republiky o prevode pozemkov, po ktorých vedie prevažná časť cyklocesty, do majetku kraja,“ doplnila Štepáneková.

BBSK má zatiaľ pre cyklocestu s názvom Štiavnická Anča vypracovanú projektovú dokumentáciu na územné rozhodnutie a pripravené súťažné podklady na vyšší stupeň projektovej prípravy.

Podľa Štepánekovej v danom území aktuálne prebiehajú aktivity Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Banská Štiavnica k vyznačeniu cykloturistickej trasy pod pracovným názvom Malá Štiavnická Anča, ktoré sú v štádiu prenájmu pozemkov od ŽSR, čo by sa mohlo brať ako nulový variant budúcej cyklocesty.

Trasa by podľa predbežných plánov mala byť dlhá vyše 21 kilometrov. Má viesť po bývalej železničnej trati Štiavnická Anča, po ktorej dostala aj pomenovanie. Má byť obojsmerná so šírkou pruhu 1,5 až 2 metre. Popri cykloceste majú byť oddychové miesta a infopanely. Náklady na výstavbu sa odhadujú na takmer 6 miliónov eur, pričom by sa projekt mal financovať z externých zdrojov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2018
Sliač chce tento rok vybudovať cyklocestu do Kováčovej
Mesto Sliač po vybudovaní Rodinnej cestičky medzi Sliačom a Zvolenom plánuje tento rok výstavbu cyklocesty do Kováčovej. Na asi 2,6-kilometrový úsek získalo príspevok z Ministerstva pôdohospodárstva SR.
viac
09.03.2020
BBSK pripravuje projekt novej cyklotrasy na trase Štiavnickej Anče
Už o niekoľko rokov by mohla Hronskú Breznicu s Banskou Štiavnicou prepojiť nová cyklotrasa, vedúca po bývalom pôvodnom telese niekdajšej úzkorozchodnej železničnej trate Štiavnická Anča. Projekt pripravuje Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK).
viac
04.06.2021
Banskobystrická župa pokračuje v historicky najväčšej rekonštrukcii ciest
Takmer 600 kilometrov zrekonštruovaných ciest II. a III. triedy z vlastných zdrojov bude mať na svojom území Banskobystrický samosprávny kraj ku koncu tohto kalendárneho roka.
viac
20.07.2021
Uzatvorenú cyklocestu po zosuve svahu chce mesto opätovne otvoriť
Mesto Veľký Šariš chce opätovne otvoriť cyklocestu medzi Prešovom a Veľkým Šarišom. Urobí tak však až na základe výsledkov meraní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %