Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
02.11.2023 01:40

Chceme naplniť podpísané memorandá


ZMOS - logo


Združenie miest a obcí Slovenska sa obrátilo listom na ministrov rezortov a predsedov výborov NR SR so žiadosťou o stretnutie, aby im pripomenulo a podrobnejšie ich oboznámilo s prioritami združenia, ktoré schválil májový snem ZMOS.


O prioritách miest a obcí chceme rokovať s novým vedením rezortov aj predsedami výborov NR SR . Priority boli súčasťou už júnového stretnutia ZMOS s politickými subjektami, ako aj súčasťou podpisu memoránd medzi ZMOS a siedmimi politickými subjektmi pred voľbami. ZMOS chce pokračovať v ich reálnej implementácii do praxe v spolupráci a partnerstve s rezortmi ale i zákonodarným zborom.

Združenie miest a obcí Slovenska sa obrátila listom na najvyšších predstaviteľov rezortov, ako aj zákonodarcov, konkrétne predsedov výborov Národnej rady Slovenskej republiky so žiadosťou o stretnutie k prioritám združenia. Podnetov a požiadaviek zo strany miestnych územných samospráv je nespočetné množstvo, tie najzávažnejšie ZMOS identifikoval a prijal ako prioritné témy združenia na májovom sneme za účasti zástupcov členských miest, mestských častí a obcí delegovaných 62 regionálnymi združeniami miest a obcí Slovenska.

Tieto priority reagujú na každodenné potreby územia v záujme poskytovanie kvalitných služieb pre našich obyvateľov. Mestá a obci sú priamo v území, čo je výhodou, poznajú lokálne podmienky a pomery, a tým vedia identifikovať aj riešenia, ktoré v partnerstve s národnou úrovňou môžu zabezpečiť rozvoj a progres našej krajiny pre kvalitný život obyvateľov našich miest, mestských častí a obcí.

Záujmom nášho združenia je, aby miestne územné samosprávy vytvárali prostredie a podmienky pre kvalitný a spokojný život pre svojich obyvateľov, odhliadnuc odo toho, či žijú v meste alebo na vidieku, na východe alebo na západe krajiny. Mestá a obce, aby mohli plniť tento cieľ a aplikovať ústavu a zákony v praxi, potrebujú vecný, konštruktívny a otvorený dialóg aj so zákonodarnou mocou, poslancami a predsedami výborov NRSR.

ZMOS sa preto obrátil aj na predsedov výborov NRSR, aby im predstavil priority združenia v oblasti verejnej správy a regionálneho rozvoja, zdravotníctva, školstva, sociálnych vecí, pôdohospodárstva a životného prostredia a financií.

ZMOS sa v nasledujúcich dňoch obráti aj na premiéra vlády SR a predsedu NRSR, aby komunikoval prioritné témy členských miest a obcí.

Priority boli súčasťou už júnového stretnutia ZMOS s politickými subjektami, ako aj súčasťou podpisu memoránd medzi ZMOS a siedmimi politickými subjektmi pred parlamentnými voľbami. ZMOS chce pokračovať v ich reálnej implementácii do praxe v spolupráci a partnerstve s rezortmi, vládou a zákonodarným zborom. Ich reálnu implementáciu dosiahne ZMOS vtedy, ak sa stanú súčasťou priorít novej vlády  SR v nasledujúcich štyroch rokoch.

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2017
Memorandum podporuje Program rozvoja vidieka a miestne akčné skupiny
Združenie miest a obcí Slovenska v 9. mája rokovalo s predsedom vlády SR R. Ficom a ďalšími členmi kabinetu. Po rokovaní predstaviteľov ZMOS s predsedom vlády SR a členmi vlády SR podpísali memorandum medzi vládou SR, Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a ZMOS.
viac
23.02.2023
Drancovanie samospráv sa musí skončiť
Predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) požiadali predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára, aby parlament do predčasných volieb neprijímal zákony, ktoré poškodzujú samosprávy.
viac
09.09.2023
ZMOS začalo podpisovať s politickými stranami memorandá o spolupráci
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vo štvrtok začalo podpisovať s politickými stranami a hnutiami memorandá o spolupráci. Podľa združenia predstavujú obojstranný záväzok spolupráce na dosahovaní vytýčených priorít členských miest a obcí ZMOS.
viac
11.09.2023
Pokračujeme v podpise dohodnutých memoránd o spolupráci s politickými stranami
Združenie miest a obcí Slovenska v piatok 8. septembra podpísalo ďalšie memorandá s politickými stranami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %