Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.01.2021 10:35

Devínska N. Ves vyhlásila humanitárnu pomoc pre Chorvátsko


Snímka z chorvátskeho mesta Petrinja po zemetrasení.


Bratislavská Devínska Nová Ves vyhlásila humanitárnu zbierku pre najviac zasiahnuté oblasti v Chorvátsku po minuloročných zemetraseniach.


Mestská časť je totiž známa svojou historicky silnou chorvátskou komunitou, o čom svedčí aj Múzeum kultúry Chorvátov na Slovensku a v Chorvátsku má štyri partnerské obce. Zbierka materiálnej pomoci potrvá do konca februára, pomôcť je možné aj finančne.

„Na základe komunikácie s partnerskými obcami Devínskej Novej Vsi v Chorvátsku vznikla iniciatíva zorganizovať humanitárnu zbierku pre obce najviac zasiahnuté zemetrasením. V mene našej mestskej časti by som rád vyzval nielen našich obyvateľov k materiálnej a finančnej zbierke priamo na účet najviac zasiahnutého mesta Petrinja,” uviedol devínskonovoveský starosta Dárius Krajčír.

Aby bola zbierka čo najadresnejšia, týka sa najmä skladacích postelí s matracmi, spacích vakov, elektrických ohrievačov, trvanlivých potravín, hygienických potrieb, vojenských stanov a obytných prívesov. Výzva k humanitárnej pomoci je adresovaná ako obyvateľom, tak firmám, ktoré by vedeli poskytnúť materiálnu pomoc.

Iniciatívu koordinuje mestská časť prostredníctvom svojho dohľadového centra s 24-hodinovou prevádzkou. Zberným miestom je Hasičská zbrojnica na ulici M. Pišúta. Materiálnu pomoc je možné doniesť do konca budúceho mesiaca, následne mestská časť plánuje jej presun do najviac zasiahnutých oblastí. Finančné príspevky môžu obyvatelia posielať priamo na účet mesta Petrinja, číslo účtu zverejnila mestská časť na svojej webovej stránke.

Ničivé zemetrasenie s magnitúdou 6,3 stupňa otriaslo Chorvátskom vlani koncom decembra, otrasy bolo cítiť aj na Slovensku. Územie, približne 46 kilometrov juhovýchodne od Záhrebu, v blízkosti miest Petrinja, Sisak a Glina odvtedy zasiahlo ďalších viac než 750 menších otrasov, ktoré nechali tisícky ľudí bez strechy nad hlavou či prístupu k základným potravinám a vode.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.08.2020
Petržalka vyhlásila verejnú zbierku školských pomôcok
Bratislavská Petržalka spúšťa od pondelka (24. 8.) verejnú zbierku školských pomôcok pre deti zo sociálne slabších rodín.
viac
08.03.2021
Devínska N. Ves pripomína význam Devínskeho alúvia Moravy
Bratislavská Devínska Nová Ves pripomína význam lokality Devínske alúvium Moravy a apeluje na dôležitosť jej ochrany. Ide o vzácne územie s vysokou historickou, kultúrnou a prírodnou hodnotou, kde žije niekoľko desiatok chránených druhov živočíchov a veľké množstvo vzácnych rastlín.
viac
18.11.2021
V Devínskej N. Vsi sa opäť pomáha projektom List Ježiškovi
V bratislavskej Devínskej Novej Vsi sa aj tento rok bude pomáhať sociálne slabším rodinám a rodinám v núdzi. Umožní to opäť i vianočný projekt List Ježiškovi, teda cielená zbierka darčekov podľa konkrétnych potrieb a želaní rodín.
viac
25.07.2022
V Devínskej Novej Vsi opäť zbierajú školské pomôcky pre deti
Bratislavská Devínska Nová Ves aj tento rok vyhlásila verejnú zbierku školských pomôcok pre deti zo sociálne slabších rodín. V rámci nej je možné priniesť nové, aj zánovné veci, teda už použité, ale stále použiteľné.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %