Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
15.07.2022 08:25

Fiľakovo sa uchádza o takmer 1,5 milióna eur na rozvoj zanedbaných častí mesta


Mestský úrad vo Fiľakove.


Mesto Fiľakovo v okrese Lučenec sa uchádza o dotácie v celkovej hodnote takmer 1,5 milióna eur, ktoré chce využiť na rozvoj najviac zanedbaných častí mesta. Tri projekty sú zamerané na budovanie nových ciest a chodníkov, kanalizácie i vodovodu.


Informovala o tom hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová.

Jeden z projektov sa týka Bottovej ulice v blízkosti železničnej stanice, kde v bytovkách žije približne 400 ľudí z vylúčených komunít. V okolí bytoviek sú v súčasnosti len nespevnené cesty bez chodníkov a chýba tu aj odvádzanie dažďovej vody. Získaním dotácie vo výške viac ako 700.000 eur by samospráva chcela v lokalite vybudovať nové asfaltové cesty s chodníkmi a priechodmi pre chodcov, obnoviť zeleň i verejné osvetlenie.

Ďalšie dva projekty riešia problematickú situáciu priamo v historickom centre mesta na uliciach Jilemnického, Puškinova a Švermova. Na uliciach chýbajú spevnené cesty a približne 200 obyvateľov tu žije bez kanalizácie a verejného vodovodu.

"Ulice sú zároveň urbanistickou jazvou centra mesta a podhradia, v ktorom sa pohybuje množstvo turistov. Bez toho, aby sme v tejto lokalite vybudovali cesty, vodovod a kanalizáciu, sa nám celé podhradie nikdy nepodarí integrovať do zvyšnej časti mesta ani z urbanistického hľadiska, ani z hľadiska životnej úrovne jej obyvateľov," uviedol primátor Fiľakova Attila Agócs.

Podanie žiadostí o dotácie schválili na zasadnutiach mestského zastupiteľstva poslanci mesta. Projekty sú výsledkom iniciatívy Catching Up Regions, v rámci ktorej samospráva spolupracuje s Banskobystrickým samosprávnym krajom a Svetovou bankou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.12.2020
Prieskumné vrty v sninskej doline ukázali výdatný zdroj vody
Prvé prieskumné vrty v troch obciach v okrese Snina ukázali, že by tam v krátkej dobe mohol byť vybudovaný vodovod. Skonštatoval to predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský. Podľa jeho slov je v okrese Snina 32 obcí, z toho 28 nemá kanalizáciu a 24 ani vodovod.
viac
02.08.2021
Rezort regionálneho rozvoja pomôže v regiónoch zlepšiť prístup k pitnej vode
Slovenské regióny potrebujú viac investovať do kvality vzdelávania, životného prostredia a moderných služieb. Potrebujú však vyriešiť aj akútne problémy s prístupom k pitnej vode, kanalizačnou a cestnou infraštruktúrou.
viac
16.07.2022
Fiľakovo podáva projekty za jeden a pol milióna eur
Poslanci mestského zastupiteľstva vo Fiľakove na svojich ostatných dvoch zasadnutiach schválili tri žiadosti o dotácie v hodnote bezmála jeden a pol milióna eur. Projekty sú výsledkom iniciatívy Catching up regions 2, v ktorej samospráva spolupracuje so župou a Svetovou bankou.
viac
28.08.2023
Mesto v najzanedbanejších uliciach rozširuje vodovod i kanalizáciu
V meste Fiľakovo sa v uplynulých týždňoch rozbehli práce na rozšírení vodovodu a kanalizácie v podhradí. Projekt je zameraný na desegregáciu jednej z najzanedbanejších častí mesta, samospráva naň získala dotáciu vo výške približne 331 000 eur. Informovala o tom hovorkyňa Klaudia Mikuš Kovácsová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %