Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
08.11.2022 04:15

Interaktívne česko-slovenské predstavenia ukázali deťom, ako správne triediť


Snímka z predstavenia.


Triedenie odpadu môže byť zábava. Presvedčili sa o tom deti z materských a základných škôl, ktoré navštívili interaktívne predstavenia O Balynce, dobrém štěněti.


Túto divadelno – hudobnú rozprávku uviedlo na konci októbra vo viacerých slovenských mestách Karlovarské hudební divadlo – Divadlo Dětí Karlovy Vary v spolupráci s OZV ENVI - PAK.

Vedieť triediť odpad už v útlom veku je výborná vec. Nielen pre deti, ale celkovo pre životné prostredie, keďže práve deti sú silnými motivátormi aj pre dospelých a čo sa napríklad v škole naučia, často hneď aplikujú aj doma. Vzdelávanie má ale množstvo foriem a jednou z nich, je aj učenie sa prostredníctvom kultúry. Práve veselé piesne, básne či hádanky využili na pódiu divadelníci v rozprávke O Balynce, dobrém štěněti a ukázali deťom, ako správne triediť.

Česko-slovenské predstavenia a pripravené deti

Interaktívne predstavenie O Balynce, dobrém štěněti má za sebou už viac ako 900 repríz v Českej republike. Na Slovensku sa premiérovo uskutočnilo 10 predstavení, ktoré videlo viac ako 2000 detí z 12 základných a 13 materských škôl v Poprade, Banskej Bystrici, Trnave, Nitre a v Makove. A podľa slov zúčastnených, nebolo treba zbúrať ani jazykovú bariéru. Deti sa počas predstavení aktívne zapájali do deja, pričom si na vlastnej koži vyskúšali základné princípy ekologického správania. Učiteľky totiž už vopred dostali rôzne metodické materiály, a tak sa na predstavenie mohli so svojimi žiakmi pripraviť.

“Veľmi sa teším, že sme boli súčasťou tohto podujatia. Naživo sme sledovali, ako sa deti zapájali do deja a spoluvytvárali príbeh, a ako si pomocou zážitku a emócie osvojili základné princípy triedenia,“ vysvetľuje Katarína Kretter, riaditeľka oddelenia pre komunikáciu OZV ENVI - PAK. Práve OZV ENVI - PAK v spolupráci s Karlovarským hudebním divadlom – Divadlo Dětí Karlovy Vary priniesli na Slovensko tento nový vzdelávací divadelno – hudobný projekt International Children´s Music Theatre.

Triedenie nie je cudzie ani tým najmenším

Témy ekológie sa postupne dostávajú do popredia vo viacerých oblastiach života, školstvo nevynímajúc. Vzdelávanie na vyučovaní a mimo neho, ale aj podpora rôznych eko programov a aktivít, pomáha deťom viac pochopiť význam dôležitosti životného prostredia, v ktorom žijeme, a ktorého nevyhnutnou súčasťou je aj triedenie. „Práve edukácia detí v oblasti triedenia odpadu je aj jednou z našich hlavných priorít. Deti si vedia veľmi rýchlo osvojiť návyky správneho triedenia a to, čo sa sami naučia, prinášajú domov, a ďalej tak vzdelávajú svojich rodičov aj starých rodičov,“ dodala Kretter.

„Prístup k triedeniu odpadu je v Česku aj na Slovensku veľmi podobný. Už počas samotných predstavení som videl, že deťom na Slovensku nie je triedenie odpadu cudzie, čo sa prejavilo aktívnou účasťou a zapájaním sa do aktivít priamo na javisku,“ skonštatoval šéf divadelného súboru Libor Balák po skončení predstavení s tým, že aj oni sa svojou tvorbou snažia reflektovať potreby súčasného sveta, a preto okrem iného vznikajú aj projekty zamerané na environment a históriu.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.01.2019
Kde by Slovensko mohlo byť, keby zvládalo triediť všetky odpady rovnako?
Ak by sa Slovensku podarilo dosiahnuť rovnako vysokú mieru vytriedenia (a následnej recyklácie) vo všetkých odpadoch, ako pri vyzbieraných plastoch, skle, papieri (vrátane lepenky) a kovoch, mohla by sa krajina spod Tatier uchádzať o popredné miesta v európskom rebríčku úspešnosti recyklovania.
viac
15.06.2022
Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast
Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast, napriek tomu ho mnoho ľudí nevie triediť. Vyplýva to z prieskumu Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak. OZV Envi-Pak v tejto súvislosti vyzvala na zodpovednejšie triedenie.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
21.04.2023
Deň zeme si na Slovensku pripomenieme viacerými podujatiami
To, aké dôležité je chrániť našu planétu, si pripomíname na Deň zeme 22. apríla, pričom niektoré podujatia sú naplánované už na piatok 21. apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %