Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.05.2022 07:45

J. Viskupič: Rozsah a kvalita služieb poskytovaných krajmi sú ohrozené


Na archívnej snímke z 5. mája 2022 predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Snímka zdroj: (tasr).


Vláda má podľa predsedu združenia samosprávnych krajov SK8 a predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča všetky možnosti na to, aby našla zdroje na financovanie svojich priorít inde ako v rozpočtoch samospráv. Reagoval tak na parlamentom schválený protiinflačný balík.


"V návrhu zákona je vyčíslený vplyv zvýšenia daňového bonusu na deti na samosprávy v tomto roku 76,1 milióna eur (z toho na obce 53,3 a 22,8 milióna eur na kraje). Na budúci rok sa počíta s výpadkom 429,2 milióna eur (z toho 128,7 milióna eur na kraje)," spresnil Viskupič s tým, že Rada pre rozpočtovú zodpovednosť však odhadla väčší výpadok pre samosprávy – 230 miliónov eur tento rok a 600 miliónov eur na budúci rok.

Nižšie príjmy samosprávnych krajov treba podľa neho vnímať aj v kontexte dvojcifernej inflácie a dramaticky sa zvyšujúcich cien tovarov, služieb a energií. "Ohrozený je tak rozsah i kvalita verejných služieb poskytovaných župami v oblasti sociálnej starostlivosti, regionálnej kultúry, stredného školstva, prímestskej autobusovej dopravy či správy ciest II. a III. triedy," upozornil šéf SK8.

Nepovažuje za zodpovedné preniesť celú ťarchu dofinancovania verejných služieb na peňaženky obyvateľov prostredníctvom zvyšovania cien cestovných lístkov alebo ubytovania v internátoch. "Pokračovanie v praxi nepredvídateľných jednostranných zásahov do rozpočtov samosprávnych krajov, bez konzultácie a kompenzácie, považujeme za neudržateľné," vyhlásil Viskupič s tým, že viac nemôžu tolerovať porušovanie dohody zakotvenej v zákone, ktorá jasne stanovuje, že samosprávam patrí celý výber dane z príjmu fyzických osôb.

Upozornil, že tieto zdroje sú určené na plnenie úloh a povinností samosprávnych krajov, ktoré spočívajú v poskytovaní verejných služieb. "Na rozdiel od obcí a miest samosprávne kraje nemajú možnosť ovplyvniť výšku svojich daňových príjmov, ktoré tvorí výlučne 30-percentný podiel na výbere dane z príjmov fyzických osôb," podotkol s tým, že vyššie územné celky nedisponujú vlastnými daňami a poplatkami, ktorými by mohli kompenzovať časť výpadku príjmov z dane z príjmu fyzických osôb.

O tejto téme i prípadných ďalších krokoch budú predsedovia samosprávnych krajov diskutovať 2. júna na rokovaní v Kremnici.

Ministerstvo financií sa v uplynulých dňoch ohradilo voči tvrdeniam samospráv. Rezort argumentuje dátami k výnosom z podielových daní, pripravenými kompenzačnými opatreniami a poukazuje tiež na prebytok bežných rozpočtov miestnych i krajských samospráv za rok 2021. Tvrdí taktiež, že zástupcom samospráv predstavil a ponúkol kompenzačné mechanizmy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2020
Samosprávne kraje prídu na daňových príjmoch o viac ako 52 mil. eur
Samosprávne kraje na Slovensku prídu v tomto roku pre pandémiu nového koronavírusu na daňových príjmoch celkovo o viac ako 52 miliónov eur.
viac
21.07.2021
SK8 vyzýva na zvolanie komisií pre reformy verejnej správy
Združenie samosprávnych krajov SK8 vyzýva na zvolanie komisií na tému reformy verejnej správy. Považuje ju za podmienku modernizácie, ako aj obnovy Slovenska po pandémii ochorenia COVID-19. Informoval o tom predseda SK8 a predseda Trnavského kraja Jozef Viskupič.
viac
02.12.2021
Kraje sa stali piliermi demokracie, je čas na dokončenie decentralizácie
Je najvyšší čas na dokončenie decentralizácie, ktorá je predpokladom dobrého fungovania Slovenska ako moderného demokratického štátu.
viac
09.06.2022
J. Viskupič: Želám si, aby rozhodnutie prezidentky zarezonovalo vo vláde i NRSR
Predseda združenia samosprávnych krajov SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič si želá, aby rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej zarezonovalo "v ušiach" členov vlády a poslancov parlamentu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %