Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
10.07.2023 01:30

Komárno investuje 1,5 milióna do modernizácie verejného osvetlenia


Ilustračná snímka.


Približne 1,5 milióna eur investuje v blízkej budúcnosti mesto Komárno do modernizácie verejného osvetlenia a osvetlenia jednotlivých inštitúcií v Komárne. Významná investícia umožní na niektorých miestach dosiahnuť až 80-percentnú úsporu, informovala radnica.


O modernizácii verejného osvetlenia rozhodli mestskí poslanci, ktoré zároveň odsúhlasili financovanie investície prostredníctvom dlhodobého úveru na 20 rokov. Väčšina výdavkov bude určená na verejné osvetlenie, kompletnou rekonštrukciou však prejde aj osvetlenie v školách, škôlkach, telocvičniach, iných mestských budovách a športových kluboch.

Okrem samotnej úspory energie, ktorá môže v niektorých lokalitách dosiahnuť 50 až 80 percent, očakáva mesto aj zníženie nákladov na opravy osvetlenia. V rámci úsporných opatrení pristúpilo v niektorých okrajových častiach k vypínaniu verejného osvetlenia v nočných hodinách. Po inštalácii nových úsporných žiaroviek by toto opatrenie malo byť zrušené, potvrdil magistrát.

Podľa primátora Komárna Bélu Keszegha bolo verejné osvetlenie v meste približne dve desaťročia značne zanedbané. Jeho kompletná obnova sa začala až v posledných rokoch. Z vlastného rozpočtu radnica zmodernizovala takmer celé Letecké pole, Alžbetin ostrov a niekoľko ďalších ulíc.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.12.2022
Rekonštrukciu verejného osvetlenia chce mesto financovať z úveru
Mesto Lučenec plánuje komplexnú rekonštrukciu verejného osvetlenia, projekt chce financovať z úveru od Environmentálneho fondu vo výške viac ako 4,1 milióna eur. Zámer na decembrovom zasadnutí odobrilo mestské zastupiteľstvo. Uviedol to hovorca mesta Andrej Barančok.
viac
21.04.2023
Mesto chce obnoviť a doplniť osvetlenie na Rožňavskej a Štefánikovej
Časť verejného osvetlenia v Poprade zmodernizujú a zároveň doplnia, dôjde tiež k rekonštrukcii kabeláže svetelnej signalizácie.
viac
11.07.2023
Ružomberok zmodernizuje verejné osvetlenie za 2,8 milióna eur z úveru
Verejné osvetlenie v Ružomberku obnovia za 2,8 milióna eur z úveru od Environmentálneho fondu. TASR o tom informoval hovorca ružomberského primátora Vladimír Miškovčík s tým, že o rekonštrukcii rozhodlo mestské zastupiteľstvo. Modernizácia by nemala trvať dlhšie ako štyri roky.
viac
22.08.2023
Z päťmiliónového úveru v Martine zmodernizujú verejné osvetlenie
Verejné osvetlenie v Martine obnovia za päť miliónov eur z úveru od Environmentálneho fondu. Potvrdila to hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová s tým, že o tom uplynulý týždeň rozhodlo martinské mestské zastupiteľstvo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %