Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.02.2023 03:20

Kotol alebo kachle neslúžia na recykláciu odpadu, spaľovať odpad je zakázané


Ilustračná snímka: (tasr).


Kotol, krb alebo kachle neslúžia na recykláciu odpadu. Spaľovať odpad je zakázané zákonom. Jeho spaľovanie môže prezradiť tmavosť dymu unikajúceho z komína.


Uviedol to špecialista na kvalitu ovzdušia Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Martin Tršo.

Nadmernú produkciu dymu spôsobuje aj príliš rýchle obmedzovanie prívodu vzduchu na horenie. To spôsobí, že dávka paliva nemá dostatok vzduchu na horenie a palivo tak horí nedokonale, poukazuje Tršo.

Hovorí, že podmienkou pre správne kúrenie je aj správne ovládanie prívodu vzduchu. To znamená nezatvárať ho pri rozháraní. "V prvej fáze rozhorievania potrebuje dostatočný prívod vzduchu. V druhej fáze splyňovania už môžeme vzduch regulovať pre dosiahnutie čo najvyššej ohniskovej teploty," poznamenal.

Druhá fáza podľa Trša nastáva vtedy, keď už horia všetky časti priloženého dreva. Vzduch treba regulovať postupne, aby bol plameň stále "živý" a jasne svietil. "Nie je účelom, aby plameň stále a čo najdlhšie horel. Cieľom je ekologické spálenie dávky paliva a uloženie energie v interiéri," podotkol. Doplnil, že nedokonalé spaľovanie zapríčinené nedostatkom vzduchu v spaľovacej komore sa dá spoznať vďaka zašpinenému sklu na dvierkach, popolu čiernej farby a začiernenému šamotu.

Tršo v súvislosti s kúrením pripomína pravidelné povinné čistenie komína a spalinovodov. "Podľa výkonu zariadenia, typu paliva a typu komína sa lehoty môžu pohybovať v intervaloch šesťkrát do roka, trikrát do roka, raz za pol roka či raz ročne," poznamenal špecialista.

Lehoty čistenia je podľa Trša potrebné dodržiavať v záujme zdravia a bezpečnosti. Ak vznikne škoda vyhorením komína a nie je splnená povinnosť čistenia komína a spalinovodov, poisťovňa nemusí akceptovať poistnú udalosť.

Okrem komínového telesa je tiež potrebné čistiť aj ostatné časti vykurovacej zostavy. "Ide napríklad o teplovýmenné plochy. To sú plochy, kde oheň odovzdáva energiu z dreva," vysvetlil Tršo. Pokračuje, že ide aj o teplovodný výmenník. Ak by sa nečistil, vytvorila by sa na ňom vrstva sadze a tá potom pôsobí ako izolant, znemožňuje prenos energie a výkon zariadenia klesá. Rovnako je potrebné podľa odborníka vyčistiť celú spalinovú cestu.

Problematiku vykurovania rieši SAŽP aj v rámci svojho projektu LIFE IP - Zlepšenie kvality ovzdušia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2022
Poľovníci za posledné štyri roky odstránili z lesov 830 ton odpadu
Neporiadok a čierne skládky nachádzame nielen v mestách a na ich okrajoch, ale aj v prírode mimo obývaných oblastí. Množstvo odpadu sa nachádza v našich lesoch. Podľa informácií Slovenskej poľovníckej komory práve odtiaľ vyviezli poľovníci za posledné štyri roky 830 ton odpadu.
viac
07.11.2022
Novembrová výzva SAŽP sa zameriava na odpad z domácností, najmä obaly
Odpad z domácností a spôsoby jeho redukovania sú hlavnou témou novembrovej výzvy v kampani Zatoč s odpadom, ktorej autormi sú koordinátori envirovýchovy zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP). Informovala o tom Michaela Pšenáková, hovorkyňa agentúry.
viac
09.05.2023
Dobrovoľníci čistili Ružín a testovali aplikáciu na boj s odpadmi
Jarnému upratovaniu sa v sobotu venovali dobrovoľníci na Ružínskej priehrade. Testovali pritom bezplatnú aplikáciu, ktorá má pomôcť v boji s odpadom a nelegálnymi skládkami.
viac
03.01.2024
T. Taraba: Na Slovensku by sa spaľovaním odpadu uživili tri zariadenia
Na Slovensku by sa spaľovaním odpadu uživili tri zariadenia na energetické zhodnocovanie odpadov. Stavať by sa mohli v starých areáloch podnikov alebo na miestach, kde sú nejaké environmentálne záťaže.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %