Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
09.08.2023 04:15

Krajská samospráva má naplánovanú obnovu ciest za viac ako 60 mil. eur


Snímka zdroj: (PSK).


Prešovský samosprávny kraj (PSK) plánuje v roku 2023 opraviť mosty a cesty za viac ako 60 miliónov eur. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová s tým, že PSK na to využije vlastné a európske zdroje, ako aj financie z 30-miliónového úveru.


"Aktuálne vo Vysokých Tatrách rekonštruujú 43 kilometrov Cesty slobody a viaceré jej mosty, priepusty a múry. V priebehu dvoch mesiacov sa opraví aj ďalších približne 20 kilometrov ciest a 11 mostov. V teréne sú asfaltérska i zálievková čata, ktoré majú naplánované činnosti na vyše 90 kilometroch," konkretizovala hovorkyňa.

Okrem Cesty slobody s celkovým nákladom 42 miliónov eur, napredujú práce aj na 16 kilometrov dlhom úseku Malá Domaša – Detrik, kde by sa malo preinvestovať viac ako dva milióny eur. Cestári tam osadzujú bezpečnostné zvodidlá, obnovujú vozovku, rekonštruujú priepust, stabilizujú zosuv i mostný objekt. Na jeseň chce PSK motoristom do užívania odovzdať aj opravený most na Solivarskej ulici v Prešove. V auguste a septembri sa budú vykonávať práce na ďalších 20 kilometroch ciest II. a III. triedy. "Patrí tu oprava 1,4 kilometra na ceste III. triedy v smere na Abranovce, obnova cesty Kremná či znižovanie bezpečnostných rizík v úseku Nižné Raslavice – Abrahámovce. Už zrekonštruovaný je úsek Krásna Lúka – hranica okresov Sabinov a Stará Ľubovňa," vymenovala Jeleňová.

Okrem Cesty slobody sa rekonštrukcie týkajú aj mostov vo Vyšných Repašoch, medzi Popradom a Veľkým Slavkovom, Tatranskou Kotlinou a Lendakom, Popradom a Spišskou Teplicou či v Liptovskej Tepličke a v obciach Huncovce, Nižný Hrušov, Zboj a pri odbočke do Jalovej. Stavia sa tiež celkom nový most vo Veľkej Frankovej.

Riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Marcel Horváth dodal, že v tomto roku asfaltujú približne 22 kilometrov ciest, opravujú aj vybrané mosty a spevnené plochy v areáloch dvoch "cestmajsterstiev", a to za približne 2,4 milióna eur. "Plánované sú napríklad práce na ceste Ortuťová, medzi Čelovcami a Pušovcami i Vyšnou Poliankou a Ondavkou. Zálievková čata chystá opraviť trhliny na desiatich kilometroch obrusných vrstiev vozoviek ciest spadajúcich pod každú oblasť," konkretizoval Horváth.

Ďalšie naplánované projekty sa týkajú eliminácie bezpečnostných rizík na úsekoch Vaniškovce – Fričkovce a Vaniškovce – Raslavice, ako aj medzi Nižnými Raslavicami a Abrahámovcami či v Chotči. Pripravuje sa oprava ciest Kojatice, Suchá dolina, Bystrá i Radvanovce, ako aj modernizácia vozovky medzi Šambronom a Plavnicou. Taktiež sú v pláne práce na moste v Jezersku i na opornom múre v Brezničke.

Prešovskí krajskí cestári spravujú sieť 2443 kilometrov komunikácií II. a III. triedy a 1231 mostov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2021
Poslanci PSK vyčlenili na opravu mostov a ciest v kraji 5 000 000 eur
Sumu 5 000 000 eur schválili prešovskí krajskí poslanci na svojom pondelkovom online rokovaní pre Správu a údržbu ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) na opravu desiatich mostov a 15 úsekov ciest v kraji.
viac
16.12.2021
Kraj investoval do opráv ciest a mostov v okresoch Dunajská Streda a Galanta
Tucet zrekonštruovaných úsekov ciest a tri obnovené mosty odovzdali počas tohto roku v okresoch Dunajská Streda a Galanta. Celková investícia Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) do takmer 18 kilometrov dopravnej infraštruktúry predstavuje 2,9 milióna eur.
viac
13.01.2022
Prešovský kraj opraví ďalšie mosty a cesty v regiónoch
Sumu 6 miliónov eur schválili poslanci Prešovského samosprávneho kraja v rámci navrhovaného investičného plánu kapitálových výdavkov pre Správu a údržbu ciest PSK na rok 2022 v rámci I. etapy. Župa plánuje za túto čiastku opraviť viacero ciest i mostov, ale i budov SÚC PSK.
viac
07.07.2022
PSK preinvestuje na opravu ciest a mostov v kraji viac ako 6,4 milióna eur
Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) zrekonštruuje viaceré úseky ciest a mosty v kraji. V stredu boli zhotoviteľom odovzdané na realizáciu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %